3 évnél régebbi cikk

Idős embereket átverő csalók kerültek rendőrkézre Fehérváron - videóval!
Fehérvár Médiacentrum fotója
police.hu
Idős embereket átverő csalók kerültek rendőrkézre Fehérváron - videóval!

Az idősek kihasználása sajnos újra és újra napirendre kerül a bűnözők körében, ezúttal egy 82 éves székesfehérvári férfi adott majdnem egymilliót ilyen csalóknak. Videón, ahogy a tetteseket elfogták a rendőrök!

Sajnos szokványosnak számítanak az ilyen bűncselekmények, és időről időre előkerülnek újabb elkövetők. Többnyire unokázós csalókként emlegetjük azokat a bűnözőket, akik idős emberek jóhiszeműségét kihasználva, gyerekeikre, unokáikra hivatkozva csalnak ki komoly összegeket. 

Ezúttal egy 82 éves székesfehérvári férfi volt a célpont, akit még 020. január 15-én 18 óra 30 perc körül hívtak fel vezetékes telefonján, otthonában. A hívó az idős férfi fiának adta ki magát, és zt állította, hogy balesetet okozott, és azonnali, 800.000 forint készpénzre van szüksége a kár rendezéséhez. Elmondta azt is, hogy hamarosan ismerősét küldi a pénzért.

A sértett összeszedte megtakarított pénzét, majd a lakása előtt átadta a kért összeget a számára ismeretlen férfinak.

Ezek után az elkövető még ugyanazon a napon másik három idős székesfehérvári személytől is próbált hasonló módon és hivatkozással pénzt kicsalni, de azokban az esetekben pénzátadás nem történt.

"Sajnos az idős úr hitt nekik, és pár percen belül át is adta a kívánt összeget, azonban a három másik hívott félnek gyanús volt ez a telefonhívás és bejelentést tett a rendőrségre." - erősíttette meg Sebestyén Mária, a Fejér Megyei Rendőrfőkapitányság szóvivője.

 A nyomozók június 24-én, összehangolt akcióban, a feltételezett elkövetők lakcímein ellenőrzést tartottak, és elfogták a 33 éves tokodi férfit, valamint a 46 éves esztergomi társát, H. Jánost és N. Attilát. A rendőrök lefoglalták a bűncselekmény elkövetéséhez használt gépjárművet és mobiltelefont.

A rendőrök az eljárás során vizsgálják, hogy a gyanúsítottak összefüggésbe hozhatók-e további hasonló bűncselekmények elkövetésével.

A Székesfehérvári Törvényszék sajtóosztályától június 25-én azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a Székesfehérvári Járásbíróság nyomozási bírája a mai napon meghozott végzésével 1 hónap időtartamra elrendelte a gyanúsított letartóztatását, akár egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság az áldozattá válás elkerülése érdekében felhívja a figyelmet arra, hogy hasonló telefonhívás esetén mindig legyenek elővigyázatosak!

Hívják fel hozzátartozójukat, és győződjenek meg arról, hogy valóban bajba került-e. Ne hagyják sürgettetni magukat, őrizzék meg nyugalmukat!

Amennyiben felmerül Önökben bűncselekmény elkövetésének gyanúja, azonnal kérjenek segítséget a rendőrségtől a 112-es segélyhívó számon!

A rendőrség korábban készült kapmányfilmje is az ilyen jellegű csalásokra hívja fel a figyelmet:.

 

 Szerkesztők: Kovács Szilvia, Kovács V. Orsolya

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek