3 évnél régebbi cikk

8 új sorozat, ami még jön ebben az évben
·Filmsorozat·Utolsó frissítés: undefined
8 új sorozat, ami még jön ebben az évben
·Filmsorozat·Utolsó frissítés: undefined

Jó sorozatokból a nyár végén, ősszel és télen sem lesz hiány. A fikciók mellé egyre inkább felzárkóznak a színvonalas dokumentumfilmek is, az igazán minőséginek ígérkező sorozatokat pedig miniévadokban mutatják be. Jön Ridley Scott első sorozata, drámai szerepben láthatjuk Hugh Grantet és Donald Trump hatalomgyakorlásáról is készült egy kétrészes.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy az alapos történetmesélésre már nem elég a 90-120 perc, így mozi helyett (mellett) a minőségi filmesek a tévébe, vagy még inkább a nagy streaming-szolgáltatókhoz szerződnek. Ridley Scott az HBO-nak gyárt tízrészes sci-fit, de szintén ezen a csatornán játszik főszerepet Nicole Kidman és Hugh Grant egy közös pszichothrillerben. Az Apple TV+ sztársportolók titkairól készít dokusorozatot, miközben Jude Law szerepel a világ első nézőket a cselekménybe bevonó (immersive) sorozatában. Politika? Lesz az is bőven.

Mit lesz érdemes nézni az év második felében? Leginkább ezeket:

Tudhattad volna (The Undoing) - HBO

Nehéz eldönteni, hogy a kivételesen erős szereposztás vagy az író személye miatt lehet az év második felének egyik nem is annyira nagy meglepetése a Tudhattad volna (eredeti címén: The Undoing). A főszerepben Nicole Kidman, és végre drámai szerepben láthatjuk Hugh Grantet, de a hatrészes minisorozatban feltűnik még Donald Sutherland és Sofie Gråbøl is. Utóbbit a Gyilkosság (The Killing) dán eredetijében láthattuk a főszereplő nyomozó, Sarah Lund szerepében. Aki miatt mégis különösen izgalmasnak ígérkezik a Tudhattad volna, az David E. Kelley: ő jegyezte a Hatalmas kis hazugságokat is.

Ezúttal egy New York-i terapeutáról és látszólag idilli családjáról derül ki pillanatok alatt, hogy mindenkinek vannak titkai. Itt leginkább a férjnek, aki szőrén-szálán eltűnik, és szép lassan kiderül, hogy egész más férfi volt valójában, mint amilyen arcát a házasságban mutatta. A közös gyerekkel is vannak gondok, ráadásul még egy sötét gyilkosság is tovább bonyolítja a szálakat az ősszel érkező pszichológiai thrillerben.

American Crime Story: Impeachment - FX

Aki eddig nem tudta, hogy mit jelent az impeachment, az tavaly év végén akkor sem tudta kikerülni a kifejezést, ha akarta volna. Akkor Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök ellen indították meg a magyarra leginkább alkotmányos felelősségre vonási eljárás névre fordítható eljárást, de az FX szeptember végén érkező sorozatának nem ő lesz a főszereplője. Hanem Bill Clinton, és még inkább Monica Lewinsky. 

A világ talán legismertebb szexbotránya fűződik ehhez a két névhez, az ő történetüket dolgozza fel az antológiasorozatokban utazó American Crime Story harmadik évada. 1998-ban a Fehér Házban gyakornokként dolgozó Monica Lewinsky bejelentette, hogy 1995 végétől 1997 tavaszáig összesen kilenc alkalommal volt szexuális kapcsolata a regnáló elnökkel. Clinton eleinte mindent hevesen tagadott, végül bő fél évvel később elismerte, hogy igazak a nő állításai. A nyolcrészes évadban a elnököt Clive Owen személyesíti meg, a gyakornok szerepében pedig Beanie Feldsteint láthatjuk. A legizgalmasabb mégis az egyik producer személye lehet, aki maga az igazi Monica Lewinsky.

Lovecraft Country - HBO

Minőségi és rafinált természetfeletti horrornak ígérkezik, borzasztóan aktuális témával az HBO tízrészes augusztusban érkező sorozata. Erre garancia lehet leginkább Jordan Peele, aki a Tűnj el! című 2017-es horror forgatókönyvéért egy évvel később megkapta az Oscar-díjat. Peele ezúttal J.J. Abramsszel együtt executive producer lesz a Lovecraft Countryban, ami eddigi munkásságához híven nem csupán egy rendesen paráztatós szériának néz ki, hanem mindehhez még szokás szerint egy jó adag rasszizmussal kapcsolatos mondanivalót is adagolt.

Az ötvenes évek Amerikájában járunk, amikor a 25 éves Atticus Black (Jonathan Majors) nagybátyjával és az egyik barátjával elindul, hogy megkeresse eltűnt édesapját. A kaland nem lesz tükörsima (ha az lenne, nem készült volna belőle sorozat), már viszonylag korán megjelennek a fehér Amerika rasszista terroristái, de nemcsak velük, hanem az H.P. Lovecraft (innen a cím) regényeiből ismert gonosz szellemekkel is fel kell venniük a harcot.

Greatness Code - Apple TV+

A Netflix az elmúlt két évben újradefiniálta és be is mutatta a XXI. századi sportdokumentumfilm-sorozatokat. Előbb az évtizedeke óta az angol első és másodosztály között ingázó sunderlandi focicsapat működéséről készült két lebilincselő évad (Sunderland ''''''''Til I Die), utána feldolgozták a sorozatgyilkos NFL-es Aaron Hernandez történetét (Egy gyilkos elméje: Aaron Hernandez), majd a koronavírus-karantén alatt egy egész bolygóval nézették hétről hétre Michael Jordan és a Chicago Bulls utolsó évéről készült dokusorozatot (Michael Jordan - Az utolsó bajnokságig, kritikánk itt.).Az Apple TV+ pedig igen jó érzékkel és rém egyszerű koncepcióval kapcsolódott be sportdoku-hájpba: még több sztársportoló, még több érdekesség, még több titok.

A Greatness Code rövidformátumú hétepizódos első évada július 10-én érkezik a streaming szolgáltatóra. Az első évadban többek között LeBron James, Tom Brady, Usain Bolt és Katie Ledecky mesélik el eddig eltitkolt sztorijaikat, és azokat a pillanatokat, amik nagy hatással voltak pályafutásukra. 

Raised by Wolves - HBO

A tévé az új mozi, az új tévé a streaming - ezt az alapvetést mi sem bizonyítja jobban, hogy még 2020-ban debütál az HBO Maxon Ridley Scott első televíziós rendezése. A Raised by Wolvesról egyelőre keveset tudni, azon kívül, hogy az első évadot tízrészesre tervezik, és műfaját tekintve sci-fi dráma lesz. Az Alien-filmek rendezője ezúttal nem duplaállkapcsú savnyálú szörnyekkel riogat, hanem egy különleges gyereknevelés történetét meséli el. 

A főszereplő két android - Apa és Anya -, akik egy távoli kolonizált bolygón az emberek gyerekeit nevelik fel. Az egyre növekvő népesség vallási okok miatt két részre szakad, miközben a robotok rájönnek, hogy a hit a fogalmaik szerint irányíthatatlan, innentől fogva nehéz és bonyolult feladat a helyzet megoldása.

Uptown - BET

Nem úgy indult, de végül egyfajta tisztelgés lesz a BET háromrészes minisorozata Andre Harrell előtt. Az 1986-ban alapított Uptown Records lemezkiadó 59 éves zenei igazgatója néhány hete hunyt el váratlanul, a készülő sorozatban még executive producerként dolgozott.

Az Uptown olyan zenészeket indított el a világhír felé, mint például Mary J. Blige, Notorious B.I.G., vagy Sean "Diddy" Combs. A dokuszéria a kezdeti nehézségektől a szárnyalásig dolgozza fel a lemezcég történetét. 

The Third Day - HBO

Őszre tervezték az HBO és a Sky közös misztikus drámájának premierjét, ami a világ első immersive sorozata lesz/lett volna. Hogy ebből végül mi valósul meg, az erősen függ a Magyarországtól nyugatra csak lassan csillapodó koronavírus-járványtól is. A két háromrészes félévadból álló sorozatot ugyanis egy élő színházi előadás köt(ött volna) össze, így pedig a nézők is aktív szereplői lehetnének az eseményeknek.

Amiről egyelőre még keveset lehet tudni. Az biztos, hogy az első három (nyári) részben a főszerepet alakító Jude Law egy brit partokhoz közeli szigetre keveredik. Itt pedig a különös lakók furcsa szokásainak köszönhetően újra átéli egy múltbéli traumáját. 

The Comey Rule - Showtime

Két rész - mindössze ennyit tud, de ettől függetlenül akár az év sok szempontból is egyik legnagyobb hatású sorozata lehet a The Comey Rule. Jelen állás szerint szeptember 27-én és 28-án érkező megtörtént események alapján készült fikció akár még a novemberi amerikai elnökválasztásra is hatással lehet, és az előjelek alapján nem Donald Trump esélyeit növelheti. Bár már több helyen felmerült, hogy a bemutatót végül két nappal a választások utánra halasztják.

A kétrészes dráma James B. Comey, FBI igazgató könyve alapján készült. Az első epizódban Trump megválasztása kerül a fókuszba, a második pedig az elnök és a hírszerzés egykori igazgatójának kapcsolatát mutatja be. A készítők ígérete szerint a minisorozat betekintés enged azokba az időkbe, amikor az oroszok soha nem látott mélységben behatoltak az Egyesült Államok politikájába, és a regnáló hatalom bennfentességét is bemutatják. 

Borítókép: Showtime
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek