3 évnél régebbi cikk

Egyedülálló esély KKV-k számára, hogy támogatást kapjanak termékfejlesztésben
Fehérvár Médiacentrum fotója
KDRIÜ
Egyedülálló esély KKV-k számára, hogy támogatást kapjanak termékfejlesztésben

Az európai népesség elöregedik, és ezért az ápolókra nehezedő nyomás egyre inkább növekszik. Ez szükségessé teszi az időskorúak és a gondozók által széles körben alkalmazható innovatív, digitális alapú termékek használatát.

A HoCare2.0 projekt lehetőséget biztosít a KKV-knak arra, hogy csatlakozzanak egy kísérleti teszteléshez, és útmutatást, valamint gyakorlati segítséget kapjanak a közös értékalkotás (co-creation) módszerének használatában, új termékük kifejlesztése során. A nyílt felhíváshoz ingyenesen csatlakozhatnak a jelentkezők.

Tudtad, hogy 2060-ra minden harmadik európai lakos 65 évesnél idősebb lesz? Ez teszi az „Ezüstgazdaságot” az egyik leggyorsabban növekvő gazdasági ágazattá.

A mostanában létrejött eszközök többsége már digitális alapú, ezért egyre nagyobb szükség van arra, hogy bevonjuk az időseket a termék fejlesztési folyamatába. Ez ugyanis javítja a termék elfogadását, mivel az úgy kerül kialakításra, hogy az kifejezetten az idősek igényeihez illeszkedik. S ez lehetőséget jelent az egészségügyi technololgiák fejlesztése terén működő KKV-k számára.

“Úgy gondoljuk, hogy az infokommunikációs technológiáknak nagy szerepe lehet az otthonápolás minőségének emelésében - mind az ápolók, mind az időskorúak számára” – emelte ki a partnerség egyik magyar képviselője. “A HoCare2.0 projekt elsődleges célja egy olyan ökoszisztéma kialakítása volt, amelyben szorosan együttműködhetnek a Négyes Hélix szereplői. A Négyes Hélix a KKV-kat, az akadémiai szférát vagy kutatóintézeteket, az egészségügyi közszolgáltatókat, és az idős gondozásban részesülőket és családtagjaikat jelöli”- tette hozzá.

 

Az együttműködés előnyei

A Négyes Hélix képviselőivel folytatott együttműködés számos előnnyel jár. „A KKV-k közvetlen és egyszerű hozzáférést kapnak célcsoportjukhoz, valamint a kívánt területek szakértőihez. Nem felejthetjük el az értékes visszajelzéseket, sem a projektpartnerek szakmai útmutatásait és tudását”- mondta a projekt egy német képviselője:

A Négyes Hélix részt vevői hat kategóriát határoztak meg, amelyek azokat a szükségleteket jelölik, ahol a legsürgetőbb otthonápolási megoldásokat kifejleszteni. Ezek a következők:

  • Az ellátáshoz kapcsolódó igények
  • A mindennapi élethez kapcsolódó tevékenységek
  • Az ellátottak önellátással kapcsolatos igényei
  • Társadalmi igények
  • Érzelmi igények
  • Információs igények

Mindegyik kategória több, pontosan körülhatárolt specifikus igényt tartalmaz, amelyek mielőbbi megoldására van szükség.

 

Felhívás a KKV-knak

A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség nemrégiben egy felhívást tett közzé azon KKV-k számára, akik az otthonápolás témaköréhez kapcsolódó termék fejlesztését tervezik. Ugyanakkor megoldást keresnek arra, hogy miként vonják be a célcsoportot a termék fejlesztésébe. A kifejlesztett eszköznek illeszkednie kell a fent említett kategóriák egyikébe.

A nyílt felhívás 2020. augusztus 31-ével zárul, ezt követően a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség kiválaszt két olyan pályázót, akik ingyen részt vehetnek a projektben.

Ezután a kiválasztott két vállalkozás a közös értékalkotás módszerének gyakorlati alkalmazásával, valamint a Négyes Hélix és a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség közreműködésével létrehozza a termékét. A végső cél két működő prototípus elkészítése és a piacra kerülési idő lerövidítése.

További információt találhat a http://www.kdriu.hu/okos/ weblapon, vagy vegye fel közvetlenül a kapcsolatot a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökséggel az alábbi e-mail címen: csaba.bende@kdriu.hu

 

A HoCare2.0 projektről

A HoCare2.0 projekt az Interreg CENTRAL EUROPE program támogatásával valósul meg. A projektben 6 különböző közép-európai ország 11 partnere működik együtt, köztük a Cseh Köztársaságból, Németországból, Magyarországról, Olaszországból, Lengyelországból és Szlovéniából származó partnerek. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával a program különféle intézményeket támogat a közszolgáltatóktól kezdve a vállalkozásokat támogató szervezetekig, hogy együtt dolgozzanak a közép-európai innovációs kapacitás növelésén.

A projekt küldetése, hogy ügyfél-központú otthonápolási megoldások létrejöttét segítse a közös értékalkotás módszerének alkalmazásával. Ez azt jelenti, hogy a KKV-kat, a közszolgáltatókat, a kutatóintézeteket és a végfelhasználókat bevonjuk új, innovatív egészségügyi szolgáltatások vagy termékek kifejlesztésébe.

https://www.interreg-central.eu/Content.Node/HoCare2.0.html

A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.
This transnational cooperation project is funded by Interreg CENTRAL EUROPE and aims to create sustainable linkages among innovation actors.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek