5 évnél régebbi cikk

Brutális pénzdíj várhat a MOL Vidire
Fehérvár Médiacentrum fotójaBrutális pénzdíj várhat a MOL Vidire

Muszbek Mihály sportközgazdász szerint az Európa-liga szerepléssel minden eddigi magyar rekordot megdönthet a MOL Vidi FC pénzdíja.

A kiváló sportközgazdász - aki 2000 és 2002 között a Magyar Labdarúgó Liga ügyvezetői tisztét is betöltötte - rendszeresen jelentkezik elemzéseivel a hazai topklubok pénzügyi helyzetét nagyító alá véve. A szakember ezúttal Facebook oldalán adott ki terjedelmesebb összefoglalót a MOL Vidi FC Európa Liga szereplése kapcsán (az írást a rangado.24.hu elemezte ki), mellyel a sportközgazdász szerint minden idők legmagasabb pénzdíját besöprő magyar egyesületévé avanzsálhat a fehérvári klub.

Mint ismert, a MOL Vidi FC a Bajnokok Ligája selejtezőjében kezdte szereplését, ahol három kört is sikerrel teljesített. A luxemburgi F91 Dudelange (1-1, 2-1), a bolgár Ludogorets (0-0, 1-0) és a svéd FF Malmő (1-1, 0-0) után ugyan a görög AEK Athén (1-2, 1-1) elütötte  BL-csoportkörbe jutástól a Vidit, a piros-kékek azonban bejutottak az Európa-liga csoportkörébe, ahol az angol sztárcsapat, a Chelsea, valamint a fehérorosz BATE és a görög PAOK társaságában küzdenek a továbbjutásért.

Három forduló után a MOL Vidi FC 3 pontjával versenyben van az egyenes kieséses szakaszba jutásért (BATE 0-2, Chelsea 0-1, PAOK 2-0), Muszbek Mihály pedig az esetleges továbbjutás kivívásától függetlenül is több, mint 5 milliárd forintos bevételt jósol a fehérváriaknak!

A szakember szerint „soha magyar kupacsapat ekkora pénzdíjat nem szerzett UEFA-kupaszerepléssel”. Hogyan is jön ki ez az őrülten magas pénzdíj? Roppant egyszerű: a részvételi díjak, valamint a nyolcmeccses selejtezőn és a csoportkörben lejátszott meccsek eredményességi bónusza alapján

a MOL Vidi FC eddig 9.63 millió eurós, azaz 3.1 milliárd forintos bevételt könyvelhetett el.

A szakember úgy véli, ehhez hozzá kell adni a hét hazai összecsapás nagyjából 366 millió forintos jegybevételét (Itt jegyeznénk meg, hogy a Sóstói Stadion átépítése miatt a csapat a hazai selejtezőit a felcsúti Pancho Arénában játszotta, míg az Európa Liga csoportkörében a Ferencváros Groupama Arénájában szerepel, utóbbi bérleti díja információink szerint meghaladja a meccsenkénti 100 millió forintot).

Muszbek Mihály szerint az esetleges továbbjutási bónusszal nem számolva is a fehérvári klub összbevétele 3.756 milliárd forint körül lehet. A sportközgazdász szerint a játékosok értéke is jelentősen növekedhet az EL-szereplés esetén, főleg Kovács István és Loic Nego lehet piacképes labdarúgó a piros-kékeknél, az ő értékesítésük további 4.5 millió eurót hozhat a konyhára.

„Az így kalkulált összbevétel meghaladja az 5.2 milliárd forintot” – zárja elemzését Muszbek Mihály.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek