3 évnél régebbi cikk

66 éve jelent meg A Gyűrű szövetsége - Már a Beatles is tervezte a könyv megfilmesítését
·KultKultúra·Utolsó frissítés: undefined
66 éve jelent meg A Gyűrű szövetsége - Már a Beatles is tervezte a könyv megfilmesítését
·KultKultúra·Utolsó frissítés: undefined

Hatvanhat éve, ezen a napon jelent meg először az Egyesült Királyságban J. R. R. Tolkien műve, A Gyűrűk Ura  első része, A Gyűrű szövetsége. Az angol író, filológus, egyetemi professzor akkor mit sem sejtett, hogy regénye az egyetemes irodalomtörténet egyik legolvasottabb, egyik legelismertebb története lesz.
A regény, a szerző A hobbit című korábbi munkájának folytatása. 1936 és 1949 között írta és 1954–1955-ös megjelenése óta világszerte több mint 150 millió példányban kelt el.

A regény a fantasy műfaj egyik alapja, a világ egyik legjelentősebb irodalmi alkotása, amely szinte minden fantasy-íróra rendkívül nagy hatással volt és hatással van ma is. Már a Beatles is tervezte a könyv megfilmesítését. A filmben Paul McCartney Zsákos Frodót, Ringo Starr  Csavardi Samut, Gandalfot George Harrison, Gollamot pedig John Lennon alakította volna. De a tervből nem lett semmi.

Állítólag Stanley Kubrick is komolyan fontolóra vette a történet filmre vitelét, de elvetette az ötletet, túl terjedelmesnek találta. A regény filmváltozatára végül Peter Jackson új-zélandi filmrendező vállalkozott és vezetésével elkészült 1999 és 2003 között.

A király visszatér premierje a legnagyobb bevételt hozó premierként vonult be a filmtörténetbe. A Titanic után a második volt 2003-ban, mely világszerte meghaladta az álomhatárnak gondolt egymilliárd dolláros bevételt.

A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége, A két torony és A király visszatér összesen 270 millió dollárból készült és több mint 3 milliárd dollárt zsebelt be a kasszáknál, ami több mint a befektetés 11-szerese.

Végül három érdekesség a forgatások alatt

Az igen szép számmal rendelkező stábnak naponta 1460 tojást készítettek el az étkezésekhez. Összesen 28 hobbitházat kellett elkészíteni a forgatáshoz Matamatá-n, s mindnek másképp kellett kinéznie. Elijah Wood az első rész forgatásánál minden reggel 5 órakor kelt és két órán át öltötte magára jelmezét.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek