3 évnél régebbi cikk

Google Arts & Culture: múzeumlátogatás a fotelből
Fehérvár Médiacentrum fotója
unsplash.com
Google Arts & Culture: múzeumlátogatás a fotelből

Az idei év nemcsak azért különleges, mert a járvány okozta helyzet teljesen átszabott mindent, mindenhol. Az élet azonban nem áll meg, olyan megoldások és lehetőségek születtek, melyeket nem is gondoltunk volna. Erre lehet egy jó példa a kanapémúzeum.

A Google mindenhol ott van. Persze lehet ezt kicsit vagy nagyon is aggódva figyelni, ellenben kétségtelen tény, hogy amihez hozzányúlnak, ott valami jó születik, még akkor is, ha az indulás döcögős.

Ennek egyik lehetősége a Google által indított virtuális múzeumi séta, mely nem csak múzeumokba, de akár egy-egy népszerű turisztikai helyszínre is elkalauzolja az otthon ragadt felhasználók millióit.

A Google Arts & Culture weboldal nem mást tűzött a zászlajára, minthogy virtuális múzeumlátogatás formájában minél több műalkotást megcsodálhassunk, akár kedvenc karosszékünkben ülve is. Az oldal segítségével nemcsak végig sétálhatunk egy-egy világhírű múzeum folyosóján, hanem egyenesen a szobánkba varázsolhatjuk a híres műtárgyakat, akár életnagyságban is. 

A weboldalnak létezik dedikált alkalmazása is, melyet a honlapról navigálva akár okostelefonunkra is letölthetünk. Az alkalmazás használhatósága, az okostelefonokban rejlő lehetőségek miatt jóval szélesebb, mint azt gondolnánk, ezáltal egészen egyedi felhasználói élményt érhetünk el. 

A Google Arts & Culture okostelefonos alkalmazás bemutató videója (Forrás: YouTube)

A honlap megjelenése hétköznapi, ennek ellenére rengeteg művészeti alkotást tudunk segítségével megismerni. Az oldal igaz nem lokalizált, tehát a magyar nyelvű ismertetők elég hézagosak, de a honlapba integrált Google Fordító megbirkózik ezzel is. Fantasztikus élményt nyújtanak a híres festmények legapróbb részleteibe is bepillantást engedő nagyító és a történelmi helyeken, turisztikai látványosságokon végigvezető túrák egyaránt.

A mobiltelefonos applikációban további érdekes lehetőségek rejtőznek. Ilyen érdekesség például, hogy az alkalmazásban a kiterjesztett valóság segítségével szinte élőben megcsodálhatunk  barlangrajzokat, vagy éppen régi épületeket. Sőt, akár a híres, sokak által ismert festményeket egy pár mozdulattal a szobánkba varázsolhatjuk, életnagyságban. Természetesen nem csak a látvány adott. Bőséges információs anyag is a rendelkezésünkre áll, igaz jellemzően angol nyelven, de a programmal ez könnyen fordítható magyarra.

A tematika rendkívül széles, az őslényektől, a művészeteken át, az űr felfedezéséig minden témakört érint az összeállítás, mindemellett a Google nem hagyja magára a fejlesztést, folyamatosan bővítik a kínálatot. Ráadásul nemcsak a jelenleg esetleg elérhetetlen távoli helyekre juthatunk el az oldal és az appok segítségével virtuálisan, hanem a közelünkben található múzeumokról is részletes információkat találunk bennük.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek