3 évnél régebbi cikk

Horvát katonák települnek Fehérvárra
Fehérvár Médiacentrum fotója
honvedelem.hu/Kertész László
Horvát katonák települnek Fehérvárra

A Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság horvát kontingensének első kilenc katonája augusztus elején érkezett Fehérvárra.

Munkalátogatáson fogadta Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka Denis Tretinjak vezérőrnagyot, a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság parancsnokát augusztus 11-én, Budapesten - írja a honvedelem.hu

Benkő Tibor honvédelmi miniszter 2019-ben jelentette be, hogy székesfehérvári központtal alakul meg a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (Headquarters Multinational Division – Centre; HQ MND-C), amelynek feladata a térség stabilitásának a megőrzése lesz, illetve konfliktus esetén vezető elemként irányítaná a műveleti tevékenységet. Horvátország és Magyarország a két keretnemzet, amelyekhez a jövőben további NATO-országok is csatlakoznak.

A terv már a megvalósítás szakaszába lépett. A parancsnokság horvát kontingensének első kilenc katonája – köztük Denis Tretinjak vezérőrnagy, parancsnok – augusztus elején Székesfehérvárra érkezett.

A HQ MND-C így már nemzetközi katonai szervezetként folyatja tevékenységét, hogy elérje a NATO kezdeti, majd teljes műveleti képességet.
Tretinjak vezérőrnagyot – aki korábban a Horvát Fegyveres Erők Parancsnokságának haderőtervezési főnöke volt – a Magyar Honvédség Parancsnokságon tett keddi munkalátogatásán Korom Ferenc vezérezredes fogadta. A munkalátogatás célja a szervezet előtt álló feladatok, valamint az együttműködés kereteinek meghatározása volt.

A horvát kontingens további hat katonája 2020 augusztusának közepén érkezik Magyarországra.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek