3 évnél régebbi cikk

Forray Gábor csúcsra járatná az Alba kosárlabdacsapatát
Fehérvár Médiacentrum fotója
ÖKK/Simon Erika
Forray Gábor csúcsra járatná az Alba kosárlabdacsapatát

Öt hónap teljes csend után újra éledezik a hazai kosárlabda-társadalom, az Alba Fehérvárnál is beindult a mindennapok nyüzsgése, a csapat megkezdte a felkészülést a 2020/2021-es szezonra.

A koronavírus úgy vágta félbe a különböző sportágak 2019/2020-as bajnokságait, mint kés a vajat. Volt, ahol kivártak és folytatták az idényt, volt, ahol folytatás nélkül hirdettek bajnokot és kiesőket, de akadt olyan sportág is, ahol egy tollvonással eltörölték a legutóbbi idényt, mintha nem is lett volna. Így volt ez a kosárlabdázóknál is, ahol így 2020 márciusa óta nem pattogott már a labda.

A háttérben persze zajlott a munka, a játékosok egyénileg edzettek, a klubok pedig igyekeztek előbb a járvány gazdasági oldalát kezelni, majd kialakítani csapataikat a 2020/2021-es idényre.

Így volt ezzel az Alba is, amely a vezetőedzői posztra „hazahozta” Kecskemétről a fehérvári kötődésű Forray Gábort, majd ütős keretet rakott össze.

Érkezett a jelenkor egyik legjobb magyar játékosa, az Olaszországból hazakívánkozó Vojvoda Dávid, aki erős magyar magot alkothat a Markovics Luka, Csorvási Milán duóval.

A következő szezonban különböző szabályokat betartva kötelező lesz a fiatalok szerepeltetése, ezen a téren is jól áll a fehérvári klub, hiszen a Takács-ikrek, Martin és Milán, valamint a nyáron mononukleózissal bajlódó, az edzéseket 2-3 hét múlva elkezdő Lukács Norbert igazolta már, hogy lehet rájuk számítani és építeni.

A légiós vonalat is alaposan felépítette az Alba: olyan játékosok érkeztek, akik már bizonyítottak Magyarországon vagy valamely más európai bajnokságban.

A hazai piacról érkezett a Falcótól távozó Ronald Lee Curry, illetve a Körmendet elhagyó irányító, Frank Turner. Mindkét játékos kiemelkedő tudású kosárlabdázója volt az elmúlt szezonokban a magyar bajnokságnak, a fehérvári klub nem vásárolt zsákbamacskát velük. Ahogy a másik kettő légióssal sem, Stacy Davis és Esa Ahmad is letette már névjegyét az öreg kontinensen.

"Olyan típusú játékosokat sikerült igazolnunk, akik a terveink között szerepeltek. Nehéz volt, ezt el kell ismernem, mivel nem indulunk nemzetközi kupában, ezért most nem volt olyan kapós az általunk kínált lehetőség. Olyan játékosokat kerestem, akik már nem újoncok, vagy játszottak már Magyarországon, vagy legalább ismerik az európai kosárlabdát, hiszen új csapatot építünk, nem a legszerencsésebb abszolút újonc légiósokat beépíteni egy ilyen fázisban tartó csapatba.

Fontos volt, hogy olyan játékosok jöjjenek, akiket akár több poszton is tudunk használni, illetve hogy jó védőjátékosok legyenek. Legyen meg a készségük ahhoz, hogy tudjanak csapatban gondolkodva kosárlabdázni, ugyanakkor képesek legyenek akár egyéni villanással eldönteni egy kiélezett meccset. Szóval elég komplex elvek mentén kerestük az új légiósainkat, de úgy érzem, sikerült megtalálnunk a megfelelő embereket" – foglalta össze a légiós kontingens kialakításának részletei Forray Gábor vezetőedző.

A keret tehát adott, a vezetőedző szerint az Albának most már előbb a felkészülés, majd a bajnokság során teljesítenie kell a megfogalmazott célokat.

"Először is nagyon remélem, hogy a járvány lecseng és a szurkolók visszatérhetnek a lelátóra, ez nagyon fontos lenne. Aztán együtt, a szurkolóinkkal visszatehetnénk az Albát oda, ahova való, Magyarország topcsapatai közé. Feltétlenül ez a célunk, aztán hogy ez számokban, helyezésben mit takar, nem tudjuk megjósolni, de egyértelműen az a célunk, hogy a csúcsra törjünk!"

Egyetért edzőjével Vojvoda Dávid is, aki egyénileg saját magától, illetve csapatszinten is a maximumot várja el a következő szezonban.

"Abszolút izgatottan és ami még fontosabb, nagyon motiváltan kezdem az első felkészülésemet az Albánál. Szeretném megmutatni, hogy az olaszországi idényem csak egy botlás volt, nem sikerült úgy, ahogy azt elvártam magamtól. Most egyénileg és csapatszinten is a legmagasabb célokat tűztem ki magam, illetve a csapat elé. Űzni, hajtani fogom a srácokat az edzéseken és a meccseken, a cél az, hogy az Albával olyan helyezést érjünk el, ami feljogosít minket a nemzetközi kupaszereplésre, de persze azért ez a helyezés lehetőleg minél magasabb legyen majd a végelszámolásnál."

A felkészülés tehát megkezdődött a héten, a következő napokban már a légiósok is csatlakoznak a csapathoz.

A bajnokság rajtját október elejére tűzte ki a hazai szövetség, remélhetőleg a koronavírus-járvány nem szab majd gátat a hazai kosárlabdaélet újrakezdésének.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek