3 évnél régebbi cikk

Fiatal kerettel készül a sűrű bajnoki menetrendre az Alba FKC kézilabdacsapat
Fehérvár Médiacentrum fotója
Nagy Gergő / Alba FKC Facebook
Fiatal kerettel készül a sűrű bajnoki menetrendre az Alba FKC kézilabdacsapat

Minden idők egyik legfeszítettebb menetrendű bajnokságát kezdik a női kézilabdázók, az Alba FKC ráadásul igen fiatal játékoskerettel vág neki a 2020/2021-es szezonnak.

Szeptember első napján a Győri Audi ETO KC – Érd összecsapással megkezdődik a K&H Női Kézilabda Bajnokság 2020/2021-es szezonja, az Alba FKC első mérkőzését az MTK otthonában vívja majd szeptember 5-én, szombaton. A bajnoki rajt kapcsán nagyító alá vettük a csapatok kereteit, kiderítve, milyen szerepet kaphatnak a fiatal játékosok az új szezonban.

Nos, Székesfehérváron egészen biztosan komoly kihívás vár az ifjú kézilabdázókra.

Az Alba FKC 19 fős keretet nevezett a bajnokságra a hazai szövetségnél (az összeállítást az augusztus 31-i állapotot vettük alapul), az Alba 2 légióssal (az ukrán Olha Vashchuk és a horvát Tea Pijevic), valamint 17 magyar játékossal vág neki a szezonnak.

Az Alba FKC jelenlegi kerete a klub élvonalbeli történetének egyik legfiatalabb kerete.

A 17 magyar játékos közül ugyanis nyolcan 2000. január 1. után születtek! Közülük ketten, Utasi Linda és Varga Emőke alig néhány hónapja töltötte csak be huszadik életévét, Afentaler Sára pedig az év végén, Gerháth Kincső és Háfra Luca pedig a jövő év elején lesz húsz esztendős. Gajdóczi Barbara és Besszer Borbála még csak 18, Dubán Nikolett pedig mindössze 16 esztendős, így az Alba kapcsán nem túlzás a fiatal csapat kifejezés.

A többi csapat tekintetében is elmondható, talán eddig soha nem látott szerepet kaphatnak a fiatal magyar játékosok, legalábbis a középmezőnybe és a bennmaradásra hajtó kluboknál.

A dobogóra, bajnoki címre pályázó együtteseknél inkább a rutinra és a tapasztalatra építenek: a DVSC-Schaeffler és a Siófok együtteseinél 6, az FTC-Rail Cargo Hungaria csapatánál 3 olyan játékos került az élvonalbeli keretekbe, akik 2000. január 1. után születtek, míg az elmúlt évek egyeduralkodója, a Győri Audi ETO KC 7 fiatalt nevezett be.

Könnyen lehet, hogy komoly szerephez is jutnak majd az ifjak, hiszen a hazai szövetség a koronavírus-járvány miatt alaposan besűrítette a menetrendet.

A csapatok a szövetség honlapján található menetrend szerint szinte a teljes bajnokságot lejátsszák 2020. december 31. előtt, legalábbis a tervek szerint. A sűrű menetrendet az indokolja, hogy amennyiben a sportrendezvények rendezését szigorítják vagy akár felfüggesztik a járványhelyzet miatt, akkor a kieső idő ellenére sem alakul ki csúszás, és a szezon végén biztosan végeredményt lehessen hirdetni.

Mondhatjuk: megpörgeti a szövetség a pontvadászat elejét, kicsit „előre dolgoznak” a csapatok, felkészülve egy esetleges későbbi leállásra.

Kérdés, mi történik, ha nem lesz szünet és nagyon korán, december-január tájékán bajnokot hirdetnek? Nos, erre is megvan a terv, egyrészt a Magyar Kupa lebonyolításának átalakításával tavasszal is meccsterhelést kaphatnak a játékosok, másrészt információink szerint egy Ligakupa jellegű plusz torna ötlete is felmerült, amely a tavasszal a nemzetközi porondon nem érdekelt csapatok küzdelmeivel zajlana.

Ez azonban jelenleg még messze van, az Alba FKC is csupán az első feladatra, a szeptember 5-i, MTK elleni nyitómeccsre koncentrál. A fehérvári kézisek további menetrendje kapcsán érdemes szemmel tartani a klub honlapját, ahol az időpontok fixálását követően azonnal tájékoztatást kaphatnak a szurkolók a csapat meccseinek időpontjairól.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek