3+1 ok, hogy miért egészséges a krumpli3+1 ok, hogy miért egészséges a krumpli
1. Gazdag káliumban
Egy teljesen átlagos szem krumpli egy felnőtt a napi káliumszükséglet körülbelül fedezi. Összehasonlításképp két átlagos banánban van ennyi. A kálium pedig hozzájárul többek között a vérnyomás szabályozásához, a csontsűrűséghez és segít megelőzni a vesekövek kialakulását.
2. Szuper A-B-és C-vitaminforrás
Nagyjából 100 grammnyi burgonya, a napi C-vitamin szükséglet felét fedezi, amely hozzájárulhat az immunrendszer hatékonyabb működéséhez.
3. Magnéziumban is bővelkedik
+1 Alacsony a kalóriatartalma (100 grammban főtt krumpliban van 86kcal), azonban gyorsan felszívódó szénhidrátnak számít, ami rövid idő alatt megemeli a vércukorszintet, de nem tartja ki, ezért hamarabb lehetünk éhesek.
Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy akkor most együnk krumplit vagy sem?
A táplálkozási szakértők szerint igen. Egy kiegyensúlyozott étrendben van létjogosultsága a krumplinak, de ez nem azt jelenti, hogy reggelire, ebédre és vacsorára sült krumplit kell enni.
Az elkészítés módjára érdemes odafigyelni. Ha bő olajban sütjük, akkor a benne lévő vitaminokat és ásványi anyagokat elveszíti. A végeredmény savas lesz. Ha azonban a héjában főzzük meg, akkor benne maradnak az értékes tápanyagok. A végeredmény lúgos lesz, amely többek között semlegesíti a túl sok gyomorsavat.