3 évnél régebbi cikk

Még mindig sokan ülnek ittasan a volán mögé Székesfehérváron és Fejér megyében is
Fehérvár Médiacentrum fotója
police.hu
Még mindig sokan ülnek ittasan a volán mögé Székesfehérváron és Fejér megyében is

Európában a közúti balesetek mintegy negyedét okozza az alkoholfogyasztás. Hazánkban ez az arány jóval alacsonyabb, azonban még mindig sok az ittasan okozott baleset, ráadásul több évnyi javulást követően az idei év első nyolc hónapjában romlott a helyzet.

Magyarországon a rendőrségi statisztikák szerint az ittasan okozott személysérüléses balesetek száma 2015 és 2019 között 11,4 százalékkal csökkent, ahogy ebben az időszakban az ittasan okozott balesetek aránya is mérséklődött: 9,6%-ról 8,4 százalékra - írja a Magyar Biztosítók Szövetsége.

Ha arányaiban nézzük, akkor az ilyen baleseteknek a személygépkocsi vezetők az 53-55 százalékáért felelősek, a kerékpárosok 20-24 százalékért, a segédmotoros kerékpárosok aránya pedig évről-évre 8-10 százalék között mozog. A legalacsonyabb a gyalogosok által ittasan okozott balesetek aránya, ami éves szinten 3 százalék körül mozog.

A halálos kimenetelű balesetek aránya is csökkent az elmúlt öt évben az ittasan okozott baleseteken belül: a 2015-ös 4,5 százalékról 2019-re 3,3 százalékra. Tavaly összesen 1394 ittasan okozott baleset volt, ebből 47 halálos kimenetelű. Idén azonban a korábbi évek javuló tendenciája nem folytatódott.

A koronavírus-járvány okozta gépjárműforgalom mérséklődésével arányosan csökkent a közúti közlekedési balesetek száma, ugyanakkor az ittas állapotban okozott balesetek száma lényegében nem változott (899 volt szemben a tavalyi 925-tel). Ám arányait tekintve így 16,3 százalékos növekedés volt tapasztalható az elmúlt év azonos időszakához képest.

Székesfehérvár és Fejér megye is hozza az országos tendenciákat:

2019 augusztusáig ittasan okozott személyi sérüléses balesetek száma a Székesfehérvári Rendőrkapitányság illetékességi területén 171, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén ugyanebben az időszakban pedig 464 volt.

2020 azonos időszakában a rendőrség tudomására jutott, ittasan okozott személyi sérüléses balesetek száma ugyan csökkenő tendenciát mutat, mely szerint a Székesfehérvári Rendőrkapitányság illetékességi területén 140, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vonatkozásában pedig 375, ugyanakkor arányaiban, Fejér megyét illetően növekedés tapasztalható. 2019. év első nyolc hónapjában az ittasan okozott balesetek aránya: 7,8 százalék volt, míg 2020. év azonos időszakában: 8 százalékra emelkedett.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a balesetek megelőzése, elkerülése érdekében az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

Az ittas ember nem képes jól megbecsülni a körülötte lévő dolgok nagyságát, távolságát, a közlekedő járművek sebességét, sőt, veszélyhelyzetben sem olyan gyorsan és módon cselekszik, mint józanul. A látótér szűkül, így nehezebben észrevehetők a fontos ingerek. A látásromlásról az ittas személy nem szerez tudomást, úgy gondolja, hogy látása tökéletes, és ennek megfelelően vezet. A másnaposság szintúgy veszélyes. A reflexek mindkét állapotban tompulnak, az ítélőképesség romlik, fáradtság, ingerlékenység jelentkezik.

A közlekedési morál kérdése a közúti közlekedéssel aktív és passzív kapcsolatba került minden személyre, gyakorlatilag az egész társadalomra vonatkoztatható. Az egyén felelősségén túl tehát különösen fontos a környezet (családtagok, barátok, vendéglátósok) felelőssége is, továbbá az ő szerepvállalásuk a veszélyhelyzet megelőzése, megakadályozása érdekében.

A felelőtlenségnek nagy ára, súlyos és visszafordíthatatlan következménye lehet, az ittas vezetés emberi életeket követelhet, ezért kérik, hogy mindenki közlekedjen szabályosan!

A héten kezdődő és idén az online térben zajló Biztonság Hetének, a MABISZ és az ORFK-OBB közös kezdeményezésének is a központi témája az ittas vezetés veszélye. Közös akciókkal hívják fel a gyerekek figyelmét a biztonságra, a balesetmegelőzés lehetőségére és fontosságára. A MABISZ idén, a helyzethez alkalmazkodva, több projekttel készült erre a hétre.

A Mabisz idén a 9-14 éves korosztály figyelmét képregénnyel hívja fel a fiatalok buli utáni ittas vezetésének kockázataira, a középiskolásoknak pedig Biztonság Kerék - Forgasd ki a jövőd! nevű online társasjátékkal készült a biztosítási ismeretek és az önismeret fejlesztéséért – írja közleményében a MABISZ. A képregény a www.mabisz.hu/oktatasi-segedletek oldalon, a társasjáték a www.biztonsagkerek.hu honlapon érhető el.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek