3 évnél régebbi cikk

Aki nem veszi fel a maszkot, bírságra számíthat
Aki nem veszi fel a maszkot, bírságra számíthat

Szigorodtak a maszkviselés szabályai. Már nem elég egy sál, mindenképpen maszk kötelező többek között a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, a plázákban, a váróhelyiségekben, az ügyfélfogadásokon is. Ha valaki nem tartja be a rendeletet, akár súlyos pénzbírságra is számíthat.

A kormány döntése értelmében szeptember 21-től szigorodott a maszkhasználat. Míg a korábban bevezetett előírások csak az arc eltakarását írták elő, a legfrissebb rendelet már egyértelműen a maszkviselést teszi kötelezővé. Minden olyan helyiségben, amelyben tömegközlekedési eszközre várakoznak, maszkviselés kötelező úgy, hogy a orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

A tömegközlekedési eszközökre felszállni sem lehet maszk nélkül. Erre ügyelnek a buszsofőrök is. Most már üzleteken kívül kötelező felvenni a védőeszközt a színházakban, a mozikban, a könyvtárakban, a múzeumokban és a plázákban is. Szigorodtak az ügyintézésre vonatkozó előírások is, így például az okmányirodákban, a kormányablakokban, a postákon, és más ügyfélfogadási helyiségekben is kötelezővé vált a maszk viselése.

Az előírásokat be nem tartókat amellett, hogy figyelmeztetés után távozásra, illetve leszállásra szólíthatják fel, a megjelent rendeletnek köszönhetően már rendőri intézkedés alá is lehet vetni – az előírások megszegése szabálysértésnek minősül, de akár jelentős pénzbírság is kiszabható.

Ha valaki egyáltalán nem, vagy nem megfelelően viseli a szabályozott helyeken a maszkot, akkor 8000 forintig terjedő helyszíni bírságra, vagy 15000 forintig terjedő közigazgatási bírságra is számíthat. 

Borítókép: Unsplash/David Veksler
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek