3 évnél régebbi cikk

Tűzifát Okosan: bemutatjuk a NÉBIH tűzifavásárlós oldalát
Fehérvár Médiacentrum fotója
freepik.com
Tűzifát Okosan: bemutatjuk a NÉBIH tűzifavásárlós oldalát

A digitális világ adta lehetőségek egyre inkább belopóznak a mindennapokba. Ahogy szépen lassan használt autót is már szinte csak a neten keresgélünk, úgy lesz mindennapos a hó eleji nagybevásárlás intézése is a számítógép mellől. Így ha már mindent online szerzünk be, akkor miért maradna ki a tűzifa a buliból?

Az apróhirdetési online portálok térhódításáról nem csak a Vörösmarty Kockában, de itt a Kocka blogban is esett már szó. Nem kicsit forgatta fel a hirdetési piacot az internet adta modern és gyors lehetőségek tárháza. Hatása elementáris erővel rendezte át a piacot. Hirdetési újságok szűntek meg, új platformok jelentek meg, nem utolsó sorban pedig maga az adok-veszek rendszer éledt újjá.

Ezt a lehetőséget kívánja most kihasználni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) azzal az érdekes, de nagyon is előre mutató példával, hogy a tűzifakereskedelmi-piacot vezeti be az online piactérbe. 

Természetesen tűzifát eddig is lehetett hirdetni és venni is szinte bármely nagyobb online hirdetési portálon (Jófogás, Vatera), sőt, az utóbbi évek újdonsült szereplője a facebookos Marketplace is sorban áll a piaci szereplők közt, hogy kivehesse részét a hirdetési szektorból. 

Azonban a NÉBIH a Tűzifát Okosan oldal elindításával azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a tűzifa kereskedelmet kifehérítse.

Az utóbbi években nem volt ritka az illegális forrásból származó tűzifa kereskedelem, mely nem csak a vevőket károsította meg, de károsan hatott az egész piacra is. Az illegális fakereskedelem elleni küzdelem csak az egyik cél. A NÉBIH az oldal elindításával a jogszerűen működő erdőgazdálkodókat és faanyag-kereskedőket szeretné támogatni, továbbá az oldal a potenciális vevők tájékozódását is segíti majd.

A hirdetési portál használata ingyenes, azonban ügyfélkapus regisztrációhoz, azonosításhoz kötött. Ez abból a szempontból érdekes és főleg hasznos, hogy segítségével az illegális fakitermelésből élő csalókat a rendszer kizárja a használatból. Ennek köszönhetően csak a beazonosított, a faanyagterméklánc-felügyeleti (EUTR) nyilvántartásban szereplő erdőgazdálkodók használhatják a hirdetési portált. 

A potenciális vevők az oldalon böngészve könnyen megkereshetik a lakóhelyükhöz legközelebbi kereskedőket, így talán a szállítást is egyszerűbbé téve. Másrészt viszont a portál használatával lehetővé válik a különböző feldolgozási formában és kiszerelésben értékesített tűzifatermékek árainak összehasonlítása is.

A Tűzifát Okosan portál használatának egyik, ha nem a legnagyobb előnye, hogy lehetővé teszi a vásárlók és a tisztességes termelők, kereskedők egymásra találását. 
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek