3 évnél régebbi cikk

A fehérvári Szántó Éva nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyét
·Gasztrosiker·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Egy Csepp Figyelem Alapítvány
A fehérvári Szántó Éva nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyét
·Gasztrosiker·Utolsó frissítés: undefined

Fűszeres sütőtökös ricotta tortával nyűgözte le a zsűrit a székesfehérvári cukrász, Szántó Éva a Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyén. A győztes desszert nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot, kedvező szénhidrát és kalória értékeinek köszönhetően pedig a cukorbetegek étrendjébe is tökéletesen beilleszthető. A zsűri Budapesten, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének székházában hat torta közül választotta ki a legjobbat.

Azt meg kell hagyni, Szántó Éva igencsak sikeres évet tudhat maga mögött, ha a cukrászversenyeket nézzük: a fehérvári cukrász még februárban - cukrászati artisztika kategóriában egy hindu istenséget ábrázoló tortával - ezüstérmet szerzett az IKA Culinary Olympicset (vagy csak szimplán cukrászolimpiát), ahol számos magyar versenyző között mutathatta meg cukrász-tehetségét.

Hogy a 2020-as évet hasonló sikerekkel zárja, Éva elindulta a Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyén, ahol aztán fűszeres sütőtökös ricotta tortájával bezsebelte az első helyet.

A Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyre rekordszámú, harmincöt nevezés érkezett, melyek közül a zsűri szeptemberi előválogatása alapján hat versenyző jutott tovább a fináléba.

A döntősök Budapesten, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének székházában mutatták be kreációikat. A zsűritagok ezúttal - a járvány-helyzet miatti biztonsági intézkedéseket betartva - egymástól másfél méteres távolságban pontozták a versenyműveket. A legnépszerűbb alapanyagok idén a málna, a szilva, az őszibarack, a sütőtök és a pisztácia voltak, de akadtak finomságok, melyek elkészítéséhez olyan különleges alkotóelemeket használtak fel a hobbicukrászok, mint az avokádó, a rózsavíz, a bazsalikom és a menta.

A Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyén szerzett tapasztalatokról, a győztes tortáról és a jövőről Szántó Évával beszélgettünk:

Mit kell tudni a Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyéről?

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a profi cukrászok számára megrendezett Magyarország Cukormentes Tortája verseny mellett minden évben meghirdet egy háziversenyt nem cukrászdában dolgozók vagy azzal nem rendelkezők részére. A háziversenyre nem pályázhat sütöde, cukrászda vagy egyéb, édesség előállításával foglalkozó üzem/vállalat alkalmazottja.

A versenyzők nem használhatnak finomlisztet, keményítőt, hozzáadott cukrot (répacukor, nádcukor, szőlőcukor, gyümölcscukor, gyümölcskivonatok, méz), mesterséges édesítőszert, cukorhelyettesítőt (kivéve a cukoralkoholok közül a xilit és az eritrit). A versenyre nevezett sütemények adalékanyagokat és tartósítószereket sem tartalmazhatnak.

Az alapítvány közzé tett egy alapanyag listát, amely listában a felsoroltakon kívül egyéb alapanyagok nem használhattunk.

Miért jelentkeztél a versenyre?

Szeretem a kihívásokat és egy cukor-, illetve lisztmentes édesség elkészítése elég nagy kihívás, mivel a cél mindig az: ne legyen érezhető, hogy valóban cukor- és lisztmentes édességet kóstolunk. Előző évben is szerettem volna jelentkezni, de sajnos pont lecsúsztam a nevezésről. Igaz, idén is két héttel a nevezési határidő előtt vettem észre a versenykiírást, így túl sok időm nem volt kísérletezni.

Őszintén szólva, hogy csak két hetem volt, még inkább lázba hozott: vajon képes leszek két hét alatt kitalálni és megalkotni egy ilyen süteményt? Mivel én is igyekszem figyelni az egészséges étkezésre, illetve elég sok mentes süteményt kóstoltam és készítettem is néhányat elég hamar megszületett a fejemben az alapanyag, ami a sütőtök volt.

Milyen tortát készítettél, és miért pont arra esett a választásod?

Fűszeres sütőtökös ricotta tortát készítettem. Miután a sütőtök volt az alapgondolatom, erre építettem fel az egész tortát. Mivel a sütőtöknek jól áll a sósság, de az édesség és a fűszerek is, így jó kiindulási alapnak gondoltam. Szerettem volna egy harmonikus, de különleges ízhatást létrehozni, ami kicsit őszies is.

Az alap egy zabpelyhes, fűszeres sütőtökös piskóta volt, erre került egy gyömbéres-fahéjas sütőtökvaj, majd a vaníliás főzött krém ricottával, végül a tetejére cukormentes baracklekvárból készült fényes réteg került.

Hogyan zajlott az elkészítése?

Körülbelül hét alkalommal sütöttem meg a tortát. Minden alkalommal feljegyzeteltem, hogy egyes alapanyagból mennyit használok fel. Egy táblázatban vezettem az egyes verziókat, hogy le tudjam követni, melyik verzióban melyik a jobb elem és melyik kevésbé. Szerencsés vagyok, mert a kollégáim nagyon vevők a sütikre és mindig szeretnek új ízeket kóstolni, illetve őszintén véleményt is formálnak, amiért nagyon hálás vagyok.

Mindig találtam valamit, ami miatt hiányérzetem volt, mert sosem vagyok elégedett, de úgy éreztem a végleges recept nem lett rossz.

A véglegesnek gondolt receptet részletes elkészítési leírással és a tortáról készült képpel kellett elküldeni a nevezési határidőn belül. A beérkezett receptekből kiválasztottak hat döntős versenyzőt, akiknek egy adott időpontra el kellett készíteni a tortát. Ekkor kóstolta a szakmai zsűri az összes döntős tortát és hozta meg döntését.

Akadtak nehézségek?

Nehézség leginkább az volt, hogy meglegyen az a harmónia a valóságban is, amit a fejemben elgondoltam, illetve úgy tudjam használni a kötőanyagot (zselatin), hogy ne legyen gumis, de mégis megálljon, szeletelhető legyen.

Milyen érzések kavarognak benned, hogy megnyerted a versenyt?

Furcsa érzés, mert nem számítottam rá egyáltalán. Több tortát is esélyesnek tartottam. Őszintén, nekem az is óriási dolog volt, hogy döntőbe kerültem a receptem és a beküldött kép alapján. Boldog vagyok nagyon!

Mit hoz a jövő?

Ami a versenyeket illeti, kiszámíthatatlan a jövő hisz idén eddig minden jelentős verseny elmaradt. Bízom benne, hogy mindig lesz valami új lehetőség ami kihívás elé állít.

Nem olyan rég találkoztam Vomberg Frigyes séf úrral, aki azt mondta nekem, soha ne adjam fel és menni kell tovább akármilyen kudarc és nehézség ér az életben. Próbálom ezeket a gondolatokat szem előtt tartani.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek