1 évnél régebbi cikk

Taroltak a fehérvári színjátszók a nemzetközi fesztiválon
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szabad Színház
Taroltak a fehérvári színjátszók a nemzetközi fesztiválon

A Szabad Színház, a különböző fehérvári függetlenekből verbuválódott „Örökség csoport” és a Prospero Színkör szinte minden létező díjat hazahozott.

Hét díj, két arany és egy bronz minősítés – ez a fehérvári kortárs művészeti közösségek mérlege a nemzetközi minősítő fesztiválon. 

A Prospero Színkör két előadással nevezett a fesztiválra. Kiss Csaba: A dög (rendező: Micskó Zoltán) és Czeller Péter: Tabboluleh című darabját mutatták be, utóbbit az írója állította színpadra. Előbbiért országos Bronz Minősítést kaptak, Czeller Péter pedig szintén A dögben nyújtott alakításáért a legjobb férfi epizódalakítás díját kapta.

A Vasvári Színjátszó Fesztivál Fődíját az Örökség-csoport kapta Schwechtje Mihály: Az örökség című darabjának előadásáért, Somos Ákos rendezésében. Természetesen a csoport szintén Arany Minősítést kapott. Az Örökségben és a Mesteremberekben is főszerepeket játszik a Szabad Színház két színésze, Cseh Katalin és Balogh Mihály, akik sokszínű alakításaikkal kiérdemelték a fesztivál legjobb női, illetve férfi színészének járó különdíjat!

Aktuális és nagyon erős darab az Örökség. Schwechtje Mihály drámájában olyan hagyományos értékek, mint az emberség, a becsület és a tisztesség kerülnek szembe az érzéketlenséggel, a kegyetlenséggel és a felelősségvállalás teljes hiányával.

Somos Ákos akkor döntötte el, hogy megrendezi a darabot, amikor látta azt a szerző interpretálásban színházban. „Az első előadás óta rengeteg csodálatos élményt éltünk meg közösen, a Vasvári Fesztivál pedig bizonyos értelemben ennek a betetőzése volt. Nem azért, mert megnyertük a fesztivál fődíját, hanem a zsűri értékelése miatt: szinte mindent visszakaptam, mindent visszahallottam tőlük, amit ebben a darabban szerettünk volna átadni, megmutatni” – összegezte Somos Ákos, az „Örökség csoport” vezetője.

A Szabad Színház nemrég bemutatott előadása, a Line Knutzon által írt Mesteremberek Vasváron is nagy sikert aratott. A Nagy Judit rendezte darab megkapta a fesztivál legjobb előadásáért járó díjat, egyben Arany Minősítést is szerzett. A darabban nyújtott alakításáért a Fehérvár Médiacentrum munkatársa, Szabó Miklós Bence színészi különdíjban részesült. Csille Ildikónak ítélte a zsűri a legjobb női epizódalakításért járó díjat, ő a Prospero Színkör A dög előadásában is remekelt.

Aktuális ennek a darabnak a témája is, de a mondanivaló sokkal könnyedebb formában jelenik meg a színpadon. „A természetességet emelték ki, azt, hogy tulajdonképpen egy komédiát láttak, de nem eljátszott, hanem megélt produkciót, megélt helyzeteket” – hangsúlyozta Nagy Judit Szabad Színház művészeti vezetője, aki kiemelte, a zsűri értékelésére a legbüszkébb.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek