4 évnél régebbi cikk

Székesfehérvár lett 2019 legvirágosabb magyar városa
Fehérvár Médiacentrum fotójaSzékesfehérvár lett 2019 legvirágosabb magyar városa

Több mint háromszázharminc település közül Székesfehérvár, Orfű és Budapest V. kerülete nyerte el az idén a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját, közülük Székesfehérvár és Orfű képviselik Magyarországot jövőre az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén, az Entente Florale Europe megmérettetésen.

Idén immár huszonhatodik alkalommal, megújult formában hirdették meg a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyt, amelynek utolsó programjaként október 4-én, pénteken este a Szépművészeti Múzeumban bonyolították le az országos díjátadót.

"A Virágos Magyarországért mozgalom azért indult el, hogy szebb, virágosabb település kialakítására ösztönözze a résztvevőket. Célja azonban folyamatosan változott az idővel, már nemcsak virágosításról szól a verseny, hanem az egészséges, környezettudatos közösségről, a fenntartható környezetről, és a környezeti nevelés fontosságáról. Ezek mind egyformán számítanak az értékelésnél, mindehhez a közösség sem hiányozhat" - mondta Guller Zoltán a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

Idén háromszázharminchárom település nevezett a versenybe, így az országban hat régiót hoztak létre. Hagyományteremtő céllal a versenybe az erdélyi települések is nevezhettek, onnan tizenhárom település vállalta a megmérettetést. A jövőben fokozatosan a többi határon túli területre is kiterjesztik majd a Virágos Magyarország versenyt.

A fődíjak mellett számos különdíjat is átadtak: miniszterelnöki különdíjat kapott a városok közül Lenti, a falvak közül pedig Telkibánya, a Belügyminisztérium Virágos Önkormányzatért díját Tatabánya és Rajka vihette haza. A Magyar Turisztikai Ügynökség turisztikai különdíját Szarvas és Csopak kapta. Az erdélyi települések között Sepsiszentgyörgy és Csíkszépvíz lett a győztes.

Inka Truxovától, az Entente Florale Europe verseny elnökétől elismerést vehetett át Nagykőrös és Csemő polgármestere - a két település a Virágos Magyarország tavalyi győzteseiként képviselték Magyarországot Európa legrégebbi és legsikeresebb környezetszépítő versenyén. Mindkét település ezüst minősítést ért el, Nagykőrös elnöki különdíjat is kapott Hild-díjas főteréért.

Jövőre az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében Székesfehérvár és Orfű mérkőzhet meg kilenc ország közel tizenötezer településével.

A fődíjas, valamint a Miniszterelnöki Különdíjas településeket végül a hat régiós győztes város és falu (Lenti, Harkány, Székesfehérvár, Ózd, Szentes és Budaörs, illetve Lipót, Orfű, Paloznak, Telkibánya, Érsekcsanád és Szentlőrinckáta) közül választották ki.

A Magyar Önkormányzati Főkertész Egyesület díját, az "Év főkertésze" elismerést idén Spanyárné Halász Szilvia kapta (vele készült interjúnkat itt olvashatjátok), aki 1992 óta Székesfehérvár főkertésze. A kertészmérnök és környezetvédelmi szakmérnök a Virágos Magyarország alapítása óta részt vesz a mozgalomban. Sokat köszönhet neki Székesfehérvár, hiszen az elmúlt huszonhat évben számos díjat nyert el a környezetszépítő versenyeken a város. Elkötelezett tagként részt vesz a Virágos Magyarországért verseny népszerűsítésében és a résztvevők felkészítésében is nagyon sokat segít minden évben a településeknek.

Hogy Fehérvár lett 2019 legvirágosabb városa, egyáltalán nem csoda, ugyanis számos akció, többek között a tavasszal lebonyolított panelkert-szépségverseny is azt hirdette, Székesfehérvár folyamatosan keresi a fejlődési lehetőségeket, így például azt is, hogy minél csodálatosabb növények lepjék el a várost.

(Forrás: MTI, szekesfehervar.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek