1 évnél régebbi cikk

Így fogyott 50 kilót a fehérvári Petrovics Tímea
·Életmódsiker·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Rusznák Reni edző
Így fogyott 50 kilót a fehérvári Petrovics Tímea
·Életmódsiker·Utolsó frissítés: undefined

Két és fél év következetes munkával szabadult meg jelentős súlyfeleslegétől a székesfehérvári hölgy. Mint elmondta, számára a rendszeres mozgás, a motiváló edző és csapattársak jelentették és jelentik a legnagyobb kapaszkodót.

Timinek élete első harminc évében nem akadt gondja a súlyával. Nem is foglakozott tudatosan az életmódjával, nem mozgott, és azt ette, amihez kedve volt. Majd egyszer csak azt vette észre, hogy néhány év leforgása alatt 104 kilóig kúszott a mérleg nyelve. Akkor nyolc hónap alatt megszabadult harminc kilótól, és a jól végzett munkával elégedetten visszatért a régi életformájához. Ennek eredményeképpen 2019-re már 124 kilót mutatott alatta a mérleg. 

Kapcsolódó
Amikor a mérleg többet mutat

A magyar lakosság körülbelül harmada túlsúlyos – derült ki az Országos Táplálkozás- és Tápláltsági Vizsgálatból, melynek hátterében az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód áll. A pluszkilók hosszú távon nemcsak egészségügyi problémákhoz vezetnek, hanem csökkentik az önbizalmat és az önbecsülést is.

"Amikor már a napi rutin feladatokat sem tudod elvégezni, alig tudsz felkelni az ágyból, nem tudod befűzni a cipődet, és egy 800 méteres séta a munkahelyedre is nehezedre esik, akkor már tényleg elkezdesz gondolkodni azon, hogy valamit tenned kell, ez így nem mehet tovább" - számolt be róla az edzője, Rusznák Reni Facebook-oldalán Timi. 

2019. őszén így újra elkezdett Reni aquafitness óráira járni hetente háromszor. Az étrendjén is változtatott, elhagyta a tésztát, krumplit, lisztet, édességeket. 

"A 2020-as évnek már két számjegyű súllyal vágtam neki. Majd beütött a covid, bezárt az uszoda, jött a kétségbeesés. Végül a helyzet rákényszerített, hogy beadjam a derekam, és ha online is, de részt vegyek a Rusznák Reni-féle szárazföldi, általam csak "földön fetrengős" óráknak nevezett edzéseken (erősítő, tartásjavító, body-ball, fitball, köredzés). Majd újra nyitott az uszoda, örömmel tértünk vissza, de rá kellett jönnöm, hogy "csak" a vízitorna nekem már kevés. Szükségem van testileg és lelkileg is a szárazföldi edzésekre, na meg heti 1-2 nyújtásra. Ezt az óratípust az elején kétkedve fogadtam, de higgyétek el, mindennél jobban esik egy péntek esti stretching. Végül 2,5 év alatt sikerült megszabadulnom 50 kilótól" - foglalta össze Timi. 

Kapcsolódó
Ha eleget mozgunk, belefér a csoki is - Rusznák Reni aquafitness edzővel beszélgettünk

Tizennyolc éve tartanak már aquafitness órákat a fehérvári uszodában, az utóbbi tíz évben Rusznák Reni motiválja a vízben való mozgásra az órák résztvevőit. Hol a vízben, hol a medence partján fel-alá járva, ha ünnep van, akkor alkalomhoz illő öltözékben, mondjuk Mikulás-sapkában hozza hangulatba a társaságot.

Történetét olvasva személyesen is felkerestem, mert kíváncsi voltam, honnan merített kitartást ilyen hosszú időn át, és hogyan sikerül megtartania ezt a látványos eredményt. 

Miből tudtál ilyen hosszú időn keresztül kitartást meríteni? 

Az új életmód már annyira beépült a napi rutinba, mint a reggeli fogmosás. Ha kedd, csütörtök, vasárnap van, igenis uszodába megyek, akkor is ha nincs kedvem, vagy fáradt vagyok. A többi napom szárazföldi edzéssel telik, a szombat pedig pihenőnap. 

A motivációt kilencven százalékban a csapattársak, edzőtársak és az edző adja meg. Hihetetlen szerencsés vagyok, hogy ilyen csapatba sikerült bekerülnöm, ahol fantasztikus emberek vannak, minden korosztályból. Döbbenet, milyen jó fejek, szimpatikusak, kedvesek, viccesek! 

A közös edzés ezért nem is olyan megterhelő. Inkább kikapcsolódás és szórakozás, mint munka. Persze közben nagyon elfáradunk és erőlködünk, de ugyanakkor fel is töltődünk. Ha netán kényszerpihenőre kerülünk, akkor már hiányzik a mozgás. Lényegében ők hajtanak engem előre, és a tudatosság. 

Számodra tehát fontos, hogy társaságban mozogj?

Nekem az egyedüli, önálló edzések nem mennének. Fontos, hogy legyen, akivel viccelődünk, akivel hajtjuk egymást. Számomra a csoportos edzés vált be. 

Az edző személyisége sem mindegy gondolom. 

Az, hogy Reni ennyire kedves, nyitott, motiváló egyéniség, rengeteget számít. Más habitusú edzővel nem lenne ennyire élvezetes, és inkább több lenne a szenvedés, mint a jó érzés. Bár, ő is tud olyan gyakorlatokat adni, ami kész szenvedés: nekem a csípőtolás a mumusom! De Reni mindig hajtja az embert előre. 

Táplálkozásban mi az, ami nehézséget jelent számodra? Mennyire férnek bele kilengések az életmódodba?

Két és fél éven keresztül nem volt kilengés. Meglepő, de nem okozott problémát. Nem számolgattam a kalóriákat. Nincsen ételallergiám, nincsen olyan betegségem, ami miatt le kellene mondanom bizonyos dolgokról. Nem eszem kenyeret, péksütemény, tésztát, krumplit, édességet. Nem vagyok édesszájú, így a desszertekről nem jelentett nehézséget lemondani. Bár a család sokszor furcsán nézett rám, amikor messziről elkerültem húsvétkor, karácsonykor a terülj, terülj asztalkámat.

Azért, mert annyira hozzászoktál, hogy meg tudtad állni, vagy olyan nagyon akartad, hogy kitartottál mellette?

A tudatosság volt benne a legfőbb. Minden egyes nap meg kell hozni a döntést. Hiszen például a  munkahelyemen is mindig van valakinek névnapja, születésnapja. Sokan vagyunk, gyakran kerülnek sütemények az asztalra. Én egyszerűen nem foglalkoztam vele, nem sajnáltam magam. Miután megvolt a csoportos köszöntés, szépen elvonultam, amíg a többiek sütiztek. 

Visszagondolva, nem nehéz életmódot váltani. Csak el kell dönteni. Erre tényleg én vagyok a legjobb példa, aki korábban sosem sportolt, nem figyelt az étkezésre, semmi tudatosság nem volt az életemben. Szóval elérhető bárkinek! Csak csináld!

Most már az ünnepeken azért belefér a süti?

Két-két és fél év alatt az ember hozzászokik, most már nem hiányzik. Az én gyengém a bundás kenyér, régen hosszú éveken át minden vasárnap azt reggeliztem. Nemrég a párom készített magának, és én is megkóstoltam. De most már nem is esett jól, és a lelkiismeretem is furdalt, próbáltam edzéssel kompenzálni. Szóval apró kilengések vannak, de egyszerűen nem éri meg. 

Mik a kedvenc ételeid mostanában? 

A grillezett vagy sült húsokat nagyon szeretem, zöldséggel, salátával, savanyúsággal. Nem nagyon foglalkoztat az étkezés. Nem vagyok válogatós. Amit nagyon szeretek, az a dürüm. Az az egy, ami nekem belefér. Igaz, hogy van egy kis vékony tésztalap benne, de azt kompenzálom a sok zöldséggel, csirkehusival. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek