4 évnél régebbi cikk

Siker: Fejér megyei kézműves sajt a világ legjobbjai között
Fehérvár Médiacentrum fotója
facebook.com/etyekikecskesajt
Siker: Fejér megyei kézműves sajt a világ legjobbjai között

Élete első sajtversenyén indult el az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra, és azonnal a legjobbak között végzett a világ legrangosabb versenyén, a World Cheese Awardon.

Kecsketejből készít lágysajtot a Fejér megyei Etyeken az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra, nem is akármilyen minőségűt, hiszen az idei, olaszországi Bergamoban rendezett World Cheese Awardon az Etyeki Hófehér (fehér nemespenésszel érő lágysajt) a kategória győzteseként Super Gold díjat kapott, és ezzel bekerült a világ 84 legjobb sajtja közé. Pedig a mezőny meglehetősen erős volt, hiszen a világ 42 országából összesen 3804 sajt versenyzett az október 18-i hétvégén. 

"A kézműves sajtkészítés nem csupán a munkánk, hanem a szenvedélyünk. Majd’ egy évtizednyi kísérletezéssel és tökéletesítéssel a hátunk mögött azt valljuk, hogy sajtjaink esszenciája a részletekben rejlik. A tanyasi friss levegőn, saját, bio minősített szénánkon nevelkedett kecskéink, az odafigyelést és a szeretetet kiváló minőségű tejjel hálálják meg. Ez a teljes értékű kecsketej, elengedhetetlen összetevője a tradicionális módon tartósítószerek és ízfokozók nélkül, folyamatosan magas minőségben előállított termékeinknek." - emeli ki a Vidáné Kondor Oktávia és Vida János által vezetett manufaktúra a hitvallásában is.

Mindez most sikert is aratott, hiszen a Super Gold díj mellett a Világbajnokság legjobb közép-kelet-európai sajtjának járó különdíját is hazahozták a sajtszakma vitathatatlanul legnívósabb seregszemléjéről.

Az Olaszországban kiérdemelt elismerés mögött közel egy évtizedes fejlesztő munka áll, hiszen Oktávia a hazai sajtkészítők mellett svájci, osztrák mesterektől leste el a szakma csínját-bínját az elmúlt években - emelte ki Vidáné Kondor Oktávia, aki a díjat elérő sajtot is készítette a Helló Vidéknek. 

A gazdaságban egyébként jelenleg 100 szánentáli fajtájú kecskét tartanak, akik mind a manufaktúra által termesztett és bio minősített szénán nevelkednek. Hetente 300 liter tejet dolgoznak fel, a tradicionális módon elkészített, ízfokozók és színezékek nélküli végeredménnyel pedig elsősorban budapesti éttermeket és szállodákat látnak el. Ám a tervek szerint hamarosan mindenki megkóstolhatja az etyeki sajtokat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek