5 évnél régebbi cikk

A székesfehérvári Blahalouisiana és a Mörk is kapott Junior Artisjus-díjat
·Zenesiker·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaA székesfehérvári Blahalouisiana és a Mörk is kapott Junior Artisjus-díjat
·Zenesiker·Utolsó frissítés: undefined

Az Artisjus Díjátadón hét zenei kategóriában díjazták a szerzőket, átadták a tavalyi év legjobb produkciójának járó elismerést is. A harminc évnél fiatalabb alkotók között idén pedig a fehérvári Blahalouisiana és Mörk, valamint Áron András "Apey" is bezsebelt egy-egy Junior Artisjus-díjat.

Immár tizenkilencedik alkalommal adta át az Artisjus-díjakat a neves szakemberekből álló zsűri, akik a harminc év alatti könnyűzenei szerzők díjazásáról sem feledkeztek meg, így egy külön felállított bizottság ötödik éve döntött a Junior Artisjus-díjak sorsáról.

A Könnyűzenei alkotói életműdíjat Dés László kapta, akinek munkásságában ugyanúgy megtalálhatóak a filmzenék, mint a musicalek és a balettzenék is. Az Év könnyűzeneszerzői díjat a Magna Cum Laude gitáros-zeneszerzője, Szabó Tibor kapta, az Év könnyűzenei szövegírója pedig Bérczesi Róbert (Hiperkarma) lett, akinek az elismerést Napsütötte rész című dal soraiért ítélték oda.

Az Év Produkciója díj a Modern Art Orchestrához került, akik Bartók: Tizenöt magyar parasztdal című lemezbemutató koncertjükkel alkottak nagyot.

Persze a komolyzenei díjak sem maradhattak ki: az Év Komolyzenei Művének Kurtág György: Samuel Beckett - Fin de Partie című operáját választották, az Év Junior Komolyzenei Alkotója díjjal pedig Dobos Dániel komponista érdemelte ki. Végül pedig az Év magyarnótaszerzőjének Varjasi Ildikót választották meg az ítészek.

Ha már minden más kategória lement, akkor jöhetnek a Junior Artisjus-díjazottak is, ahol a metálban utazó Áron András "Apey" mellett két fehérvári kötődésű zenekar, a Blahalouisiana és a Mörk is kiérdemelte az elismerést.

A Blahalouisiana 2012 nyarán alakult, amikor is az egykori Jacked nevű formáció tagjai újult erőre kaptak: Jancsó Gábor, Mózner László, Szajkó András, Juhász Ádám és Pénzes Máté Schoblocher Barbara énekesnővel kiegészülve olyan egyedi hangzású csapatot hozott össze, amelynek köszönhetően mára Magyarország egyik legnépszerűbb zenekarává léptek elő. A Blahalouisiana a 2016-os Goldenfeszt-díj (Magyar Fesztiválok Felfedezettje Zenekarok Közönségdíja) és a 2017-es Comet-jelölés (legjobb zenekar) után idén újabb elismerésben részesült, ugyanis megkapta a Junior Artisjus-díjat.

"Nagyon nagyon örülünk, öröm, boldogság és persze hatalmas megtiszteltetés! Azzal, hogy megkaptuk a Junior Artisjus-díjat semmi nem változik, tesszük ugyanúgy a dolgunkat: lemezírás, stúdiózás, klipforgatás, fesztiválszezon, lemezbemutató turné, külföld, és mindeközben szeretnénk extra dolgokkal színesíteni a produkciót! Inkább motivál a díj, megerősít, hogy jó úton jár a zenekar" - tudtuk meg a zenekar dalszerző-basszusgitárosától, Jancsó Gábortól.

A 2015-ben berobbant Mörk első körben eszeveszett koncertjeivel hívta fel magára a figyelmet, majd a Zentai Márk, Szeifert "Jason" Bálint, Novai Gábor és Szabó Dániel Ferenc alkotta négyes magasabbra szintre kapcsolt: a 2017-es Nagy-Szín-Pad!-on (a koncertező előadók legrangosabb hazai versenyén) egészen a döntőig menetelt.

A főleg Stand-Up Jazzben és Filozofikus Pop nyomuló banda több tagja is erősen kötődik a városunkhoz, frontemberük Zentai Márk, illetve billentyűsük Novai Gábor is Fehérváron tanult, míg dobosuk, Szabó Dániel Ferenc itt is született. A tehetséges brigád idén újabb elismeréssel lett gazdagabb, amelyről Szeifert "Jason" Bálinttal, a Mörk basszusgitárosával beszélgettünk.

"Nagyon meglepődtünk, egyáltalán nem számítottunk arra, hogy bármilyen díjjal kitüntetik a zenekart. Nem is tudtuk, hogyan reagáljunk hirtelen, nem voltunk felkészülve egy ilyen dologra. A díjátadón pedig egyenesen megilletődtünk. Akkor éreztük igazán, hogy mennyire nagy dolog ez az elismerés, hogy egy ilyen színvonalas rendezvényen és ilyen nagynevű díjazottak között szerepelhet a nevünk" - kezdte Szeifert "Jason" Bálint, majd hozzátette, hogy a visszajelzések alapján úgy érezik, hogy ilyenkor egy kicsit több figyelem kerül egy olyan zenekarra, aki díjat kapott. Ezt megpróbálják arra használni, hogy a közönség mindent megtudhasson a közelgő lemezről, és az ezzel kapcsolatos koncertekről.

A fehérvári kötődésű Blahalousiana és a Mörk is teljes erőbedobással folytatja tovább a munkát, így amíg Schoblocher Barbiék tavasszal Prágába veszik fel harmadik nagylemezünket, addig Zentai Márk és csapatának április 21-én fog megjelenni a The Death and Resurrection of Mörk című második nagylemezük, amelyet újabb (immáron a harmadik) németországi turné követ majd.

Persze a közeljövőben Székesfehérvár sem maradhat ki a szórásból: a Blahalousiana legközelebb március 30-án lép fel a Petőfi Kultúrtanszéken, amely igazi fehérvári buli lesz, ugyanis két vendégzenekaruk, a The Bluebay Foxes és a 21 Gramm Akusztik is városunk gyermekei. A Mörk pedig - terveik szerint - május közepén látogatja meg a koronázóvárost, és ígéretük szerint nagy örömzenélésre is készülnek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek