1 évnél régebbi cikk

Fejér megyei sajt került a világ legjobbjai közé
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Etyeki Kecskesajt Manufaktúra
Fejér megyei sajt került a világ legjobbjai közé

A World Cheese Awards 2022 nemzetközi megmérettetésen több mint 4 ezer sajtot teszteltek, több magyar termék közül pedig egy, ráadásul Fejér megyei "szuper aranyat" szerzett.

A világ elsőszámú sajtmustráját kétévente rendezik meg, így az idei év és 2023 legjobb sajtját is megválasztották november elején Walesben, a World Cheese Awardson. 2022-ben 40 ország 4434 sajtját bírálta  a nemzetközi zsűri, és összesen 98 super gold, vagyis szuper arany minősítést osztottak ki.

Ezek közül a legjobbnak az érlelt, tehéntejből készült svájci Le Gruyère AOP surchoix-t választották a Vorderfultigen and affineur Gourmino-tól. A második helyen az olasz Gorgonzola Dolce DOP végzet a De’ Magitól. A dobogó harmadik foka egy holland versenyzőnek, Alde Fryskének jutott a De Fryske sajtkészítményéért.

A versenyen két magyar gyártó négy magyar sajtját is bírálták. Fejér megyéből az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra Etyeki Éji Sudár sajtja elnyerte a super gold minősítést, két másik tételük, az Etyeki Sudár és az Etyeki Ifjonc, pedig bronz besorolást szerzett. Az erdőkürti Tolbán Sajtmanufaktúra Tolbán "Fél 2" félkemény sajtja ugyancsak bronzminősítést szerzett.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek