9 hónapnál régebbi cikk

Rangos különdíjat kapott a fehérvári Szabad Színház színésze Az átokban nyújtott alakításáért
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szabad Színház
Rangos különdíjat kapott a fehérvári Szabad Színház színésze Az átokban nyújtott alakításáért

Szabó Miklós Bence - aki nem mellesleg a Médiacentrum munkatársa is - a Komlói Amatőr Színházi Találkozón kapta az elismerést.

Borbély László: Az átok című novelláját még májusban mutatta be a Szabad Színház társulata. A fehérvári közönség előtt is nagy sikerrel játszott darabban az 1900-as évek elejére, egy Amerikába, a nagy álmok hazájába tartó, fiumei hajóra repítik a közönséget. 

A darabban egy négy generációs, ízig-vérig magyar történetet ismerhetünk meg, amelynek szálai Budapesten indulnak, majd Fiume és New York érintésével végül visszatérnek. Olyan családi, társadalmi traumákról mesél az előadás, amelyek nemcsak az elszenvedőket, hanem a leszármazottakat is érintik. 

Szabó Miklós Bence az előadásban Molnár András karakterét alakítja. Az erőművész, vásári mutatványos figura is az Ultonia nevű hajón utazik Amerikába. A néző vérbő, filmszerűen pergő jelenetek során ismerkedhet meg a kicsapongó életet élő férfivel, és életével. Kiderül, hogy súlyos ügyek és tragédiák sora után indul a mutatványos a Fiumei kikötőből egy új élet reményében, az "Újvilágba".

Egy évszázados ugrást követően aztán a kétezres évek elején találja a közönség magát, ahol az erőművész dédunokája, Joe Molnár életébe nyerhet bepillantást, akit szintén Szabó Miklós Bence alakít. A pankrátor életvitele nagyon hasonló képet mutat, mint a századelőn élt dédnagyapáé. A generációk alatt "összegyűlt átkokat" végül ő váltja meg. A darab azt mutatja meg, milyen hatásuk lehet az ősök által átélt traumáknak az utódokra. Ilyen formán az előadásban az „örökölt sors” jelenségét is vizsgálják. 

Az Átok című előadás legközelebb október 6-án, látható a székesfehérvári Igézőben.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek