10 hónapnál régebbi cikk

Állami kitüntetésben részesült az Alba Regia Táncegyüttes
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Állami kitüntetésben részesült az Alba Regia Táncegyüttes

Csokonai Vitéz Mihály-díjat kapott a jövőre 75 éves, székesfehérvári Alba Regia Táncegyüttes. Az ünnepélyes díjátadón Juhász Zsófia, az Alba Regia Táncegyesület elnöke és Majoros Róbert, a táncegyüttes művészeti vezetője vette át az állami kitüntetést augusztus 19-én a Pesti Vigadóban.

Az 1949 óta működő, Európa-díjas Alba Regia Táncegyüttes tagjai nem hivatásos táncosok. Pedagógusok, orvosok, mérnökök, rendezvényszervezők, katonák, egyetemisták, akik számára a tánc hobbi. Koreográfiájukban az egész magyar nyelvterület táncait, színes népviseleteit mutatják be. Az autentikus koreográfiák mellett az együttes repertoárja kortárs, illetve táncszínházi alkotásokkal is folyamatosan bővül. 

Fenntartója, az Alba Regia Táncegyesület az országosan egyedülálló Táncház épületében a régió vezető népművészeti műhelyeként működik. Speciális szervezet, amelyet a népművészeti értékek, különösen a népzene és a néptánc megóvása, továbbéltetése céljából hoztak létre. 

2003-ban az együttes művészeti műhelye köré alakult az együttes utánpótlását biztosító művészeti iskola, ahol a saját kinevelésű táncpedagógusok saját módszereikkel tanítanak több korosztályt.

Az Alba Regia Táncegyüttes munkájuk elismeréseként most újabb díjat vehetett augusztus 19-én a Pesti Vigadóban. A Csokonai Vitéz Mihály-díj a nem hivatásos, amatőr színjátszás, vers- és prózamondás, bábjátszás, kórus- és zeneművészet, képző-, fotó-, film-, video-, táncművészet, valamint a hagyományőrzés, a tárgyalkotó és előadó népművészet területén elért kimagasló művészeti munka elismeréséért amatőr alkotó- és előadóművész természetes személyek, amatőr alkotó- és előadóművészeti csoportok részére adományozható.

A díjjal kitüntetett alkotó, együttes vagy közösség az adományozásról igazoló okiratot és érmet kap. A bronzból készült – 80 milliméter átmérőjű és 8 milliméter vastagságú – plakett Péterfy László szobrászművész alkotása. Az érmen a névadó költő arcképe látható, valamint a Csokonai Vitéz Mihály alkotói, illetve közösségi díj felirat olvasható.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek