3 évnél régebbi cikk

Netflix, HBO GO, Filmio, vagy kábeltévé - mit nézzünk a hosszú, szürke estéken?
Fehérvár Médiacentrum fotója
freepik.com
Netflix, HBO GO, Filmio, vagy kábeltévé - mit nézzünk a hosszú, szürke estéken?

Benne vagyunk az őszben, nyakunkon a tél, és ha ez nem volna elég, itt van az este nyolcas kijárási tilalom is. Kézenfekvő, hogy bekuckózunk a nappaliba egy könyvvel a kezünkben, vagy maradunk a klasszikus megoldásnál és benyomjuk a tévét. De mit és hol nézzünk?

Napjainkban a tévézés már rég nem azt jelenti, mint harminc évvel ezelőtt. Brinkmann professzor és társai keddenkénti rendelési ideje így 2020-ban már rég nem alternatíva. Még akkor sem, ha a száznál is több kábeltévés csatornából akad még manapság is, ahol Jockey és Samantha úgy marja egymást, mintha az élvezetet okozna a nézőnek.

Azonban a technológia adta lehetőségek kihasználásával a tévézés teljesen átalakult. Sokak szerint a klasszikus tévézés már akkor leáldozóban volt, amikor megjelentek a VHS-, majd később a DVD-kölcsönzők. Igazából a vészharangot csak az elmúlt években kezdték kongatni a tévés szakmában.

Egészen pontosan akkor, amikor a hanyatló félben lévő tékák helyét kezdték felváltani az internetes lehetőségeket kihasználó filmforgalmazó cégek által alapított online filmkölcsönzők.

Online videotéka - VOD (video on demand)

Ez egy olyan internetes szolgáltatás, ahol fix havidíj ellenében filmeket, sorozatokat nézhetünk okostévéről, laptopról, számítógépről vagy éppen okostelefonról.

A világban egyébként számos ilyen létezik, viszont nálunk jelenleg a kettő legnagyobb játékos van jelen. Az egyik a hazánkban régebb óta elérhető HBO GO, a másik a fiatalabb, de talán grandiózusabb Netflix. Rajtuk kívül akad még lehetőség, de az Amazon Prime Video, a Disney+ és az okostévéken megtalálható kisebb videószolgáltatók (még) nem rúgnak labdába itthon.

A kettő nagy előnye szűkebb régiónkban abból fakad, hogy a konkurensekkel szemben náluk van lokalizált tartalom. Ez egyrészt abban nyilvánul meg, hogy a platform, melyen be tudunk jelentkezni és tudunk válogatni a tartalmak között, magyar nyelvű. Másrészt a filmek, sorozatok közel fele magyar szinkronnal nézhető, míg magyar felirat szinte kivétel nélkül mindenhez elérhető.

Hazánkban, ahol a világszínvonalú szinkronnak több évtizedes hagyománya és megbecsülése van, másképp nem is nagyon lehet a piacra betörni. Ez igazolódik vissza a statisztikákból is, mely szerint a több szinkronizált tartalommal dolgozó HBO GO kicsivel nagyobb előfizetői táborral bír, mint a konkurens Netflix, ahol a szinkronizált filmek aránya a nem túl régi hazai belépésnek köszönhetően még kisebb.

Azonban ennek ellenére is érezhető a tévézési szokások erős változása. Egy év elejei felmérés alapján hazánk lakosságának a negyede már előfizetője valamelyik streamingszolgáltatónak (Netflix, HBO GO).

Az okostévéken már évek óta elérhetőek az online videótékák alkalmazásai

Előnyök és hátrányok

Nos, az online tévézésnek hátrányai nem ismertek. Ha csak azt nem számítjuk annak, hogy erősen addiktív. Ez egyrészt érthető, mert az elérhető tartalom jelentős. A Netflix esetében közel 4000, míg az HBO GO esetében nagyjából 1200 filmről, sorozatról beszélhetünk, melyek rendszeres időközönként cserélődnek, és a szolgáltatók igyekeznek mindig friss tartalmakkal szolgálni az előfizetőknek.

Ráadásul ott vannak az exkluzív tartalmak, vagyis az olyan híres és minőségi sorozatok, filmek, amelyeket először ezeken a felületeken láthatnak a nézők. És ha ez még nem volna elég, akkor azt se felejtsük el, hogy a havidíj fejében nem kell néznünk a rengeteg reklámot vagy a napjainkban egyre inkább ránk tukmált 5 perces minihíradókat, amelyekből egy egész estés film alatt többször is kapunk.

Az már csak hab a tortán, hogy a filmeket akkor és ott nézzük, ahol szeretnénk, illetve amikor időnk van rá. Akkor kezdődik a sorozat, amikor a gyerkőcök már alszanak, de akár nézhetjük a vonaton ülve, előre letöltve laptopon is.

Használat közben

A online tévézés használata nem bonyolult. Praktikusan és kényelmesen okostévén célszerű nézni. A nagy gyártók, de lassan a kisebb márkák esetében is alap, hogy az okostévés platform része a tévére előre telepített Netflix vagy HBO GO alkalmazás, amelyre egy számítógépen előre megtett regisztráció után tudunk bejelentkezni. Természetesen a filmeket nézhetjük laptopról, számítógépről, okostelefonról, tabletről, sőt, akár játékkonzolról is, de ugye a tévé, az tévé.

Marketingfogásként adott a lehetőség, hogy az első hónap díjmentes, így fizetés és kockázat nélkül kipróbálhatjuk, hogy milyen is az érzés előfizetőként. A havidíjak eltérőek, mint ahogy a szolgáltatások sem pont azonosak. Az HBO GO kicsivel olcsóbb (1 890 forint). Ezért az árért Full HD felbontásban nézhetjük a filmeket, egyszerre akár kettő különböző eszközről is.

A Netflix sávos árazást használ, mely 2 490-3 990 forint között mozog. A magasabb ár, magasabb szolgáltatással társul. Egyrészt feljebb már írtam, hogy több a tartalom. Másrészt a Prémium csomagban egyszerre négy eszközről is használható egy időben, és a Full HD tartalmak mellett jelentős mennyiségű HDR és UHD 4K tartalom is elérhető.

Külön felhasználói profil akár a gyerekeknek is

Én ugyan nem vagyok híve a gyermekek tévénézésének, de nyilván a tiltás nem megoldás. Sokkal inkább az ésszerűségen van a hangsúly, ami a digitális világban már megoldható. A modern LED-tévék és a digitális tévézés esetében már van mód az életkornak megfelelő tartalomszűrésnek. Ez a streamingszolgáltatóknál is elérhető. A gyerekeknek külön felhasználói profilt tudunk létrehozni, ahol az előre beállított életkornak megfelelő tartalmat láthatnak csak.

Összességében elmondható, hogy a VOD valós alternatívája, sőt, igazából konkurenciája a hagyományos kábeltévés előfizetésnek. Igaz azt látni kell, hogy míg a klasszikus kereskedelmi tévézés egyre inkább a trash irányába halad, addig az online tévézés egy magasabb minőségi szintet kíván elhozni az előfizetőknek. Ez az irány pedig a gyártókat is egyre inkább a minőségi tartalmak gyártása irányába tolja.

Az árak igaz nem feltétlen olcsók, de a klasszikus, komoly kábeltévés filmcsatorna előfizetések sem sokkal olcsóbbak, ugyanakkor az online előfizetés előnyei sokkal meggyőzőbbek.

És ha már Magyarországon elérhető streamingszolgáltatások:

A Nemzeti Filmintézet a magyarországi streamingszolgáltatóknál elérhető magyar filmek sikerére alapozva november 19-én útjára indította a Filmio nevű online videotár-szolgáltatását, amelyben klasszikus, valamint a közelmúlt legjobb magyar alkotásai lesznek elérhetők.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek