3 évnél régebbi cikk

SzínházTV: online színház a nappaliban
Fehérvár Médiacentrum fotója
szinhaztv.com
SzínházTV: online színház a nappaliban

A koronavírus erősen rákényszerített mindenkit arra, hogy kilépjünk a komfortzónánkból. Annak ellenére, hogy ez cseppet sem egyszerű, sőt, vannak olyan területei az életnek, ahol szinte lehetetlen, vannak pozitív példák is. Ilyen a héten premiert tartó SzínházTV.

Az ember társas lény, közösségi szórakozás és élmény nélkül ugyan lehet élni, de minek? Az életünket éppen most átíró koronavírus pont az élet ezen részét emészti el. Azonban vannak  lehetőségeink, melyeket ügyesen kihasználva akár olyan dolgok születhetnek, amikről korábban még csak álmodni sem mertünk.

A sok szórakozási lehetőség közül, többek közt a színházak sem fogadhatnak vendégeket. Annak ellenére sem, hogy a kultúra ezen részére a nézői igények hatalmasak. Ennek az igénynek a kielégítésére, no, meg a színházak működőképességének a fenntarthatósága érdekében született meg az az egyáltalán nem ördögi ötlet, hogy egy-egy színház élő előadását online közvetítsék a színházból. 

Természetesen a zsöllye üres, csak a színpad kel életre. A nézők a SzínházTV weboldalán keresztül tekinthetik meg a társulat előadását élőben úgy, hogy mi nézők a nappali foteljéből kapcsolódhatunk be a közvetítésbe. Mindez profi technika támogatásával valósul meg.

Tulajdonképpen egy színházi közvetítést kapunk az interneten, ahol nem egy előre felvett színházi darab sokadik előadását láthatjuk, hanem akár egy premier darab bemutatóját.

És hogy fokozzuk az élményt, az online közvetítésbe az előadás kezdését követő 20 percig tudunk bekapcsolódni, utána már nem. Nyilván az igazi színházból sem illik elkésni. Szerintem ez csak fokozza az élményt! Hatalmas ötlet, de a későn érkezők sem veszítenek sokat, mert a SzínházTV előadására megváltott jeggyel a színművet a premiert követő 24 órán át még megnézhetik, igaz akkor már csak felvételről.

 Vastaps, telt ház és soha el nem fogyó jegyek

A SzínházTV élő közvetítéseket az indulás pillanatában heti rendszerességgel tart, melyek a jövőben egészen biztosan sűrűsödni fognak a nézői igények és a színházak nyitottsága függvényében. A repertoár már november hónapban is kiemelkedő. Láthatjuk a Centrál Színház, a Katona József Színház, a Játékszín, az Orlai Produkciós Iroda és a Jurányi Inkubátorház egy-egy előadását is.

Az előadásokra online tudunk jegyet venni, a SzínházTV honlapján. A heti premierre (november 12.) például 3 900 forint a jegy ára, ami ismerve a pesti színházi jegyek árát egyáltalán nem eltúlzott. Ha még azt is hozzátesszük, hogy egy jegy áráért a család egésze meg tudja nézni az előadást, ráadásul nem kell a jegyekért közelharcot vívni, szinte sosem fogynak el, akkor ez az ár nagyon baráti.

Az előadásokat hat UltraHD 4K minőségű kamerával közvetítik, és internet hozzáférésünk sebességének függvényében több felbontásban is élvezhetjük.

A közvetítést internetes böngészőprogramban (Chrome, Firefox, Safari) nézhetjük számítógépen, notebookon, tableten, de akár okostelefonon is. Bár szerintem nagyobb élmény nagyképernyős LED TV-n nézni a közvetítéseket, melyet megtehetünk úgy is, hogy a notebookot, számítógépet kábellel vagy modernebb eszközök esetén akár vezeték nélkül összekötjük a tévével.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek