3 évnél régebbi cikk

Angolna, jászkeszeg, fürge cselle – Melyik legyen az év hala 2021-ben?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Sallai Zoltán / regi.tankonyvtar.hu
Angolna, jászkeszeg, fürge cselle – Melyik legyen az év hala 2021-ben?

A Magyar Haltani Társaság 2021-re is meghirdette az év hala szavazást, amelyen a fenti fajokra lehet voksolni egészen az év végéig. A győztes faj 2021-ben jó eséllyel saját bélyegen is feltűnik majd.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az év hala szavazáshoz kapcsolódóan a Magyar Haltani Társaság most is három jelöltet választott ki, a szavazók közülük dönthetnek, mely faj kapja a 2021-es dicsőséges címet. A szavazás egészen 2020. december 31. 12 óráig tart.

A három jelölt faj kiválasztásakor szempont volt, hogy mindhárom őshonos legyen vizeinkben, ugyanakkor akad közöttük védett és fogható is egyaránt.

Angolna

Az első jelölt az angolna (Anguilla anguilla), mely ősi vonásokkal rendelkező kígyószerű hal, hátúszója egybeolvad a farok- és az anális úszójával, hasúszója nincs. Testhossza elérheti az egy métert, tömege a 4 kg-ot is meghaladhatja. Régebben rendszeresen feljutott a Fekete-tengerből a Dunán keresztül a nagyobb folyóinkba is, így természetes úton bevándorló őshonos halunknak tekinthető. Korábban rendszeresen gyűjtötték az Európa partjaihoz érkező üvegangolnákat, melyekből nagy mennyiségben helyeztek ki a hazai természetes vizekbe is. A 90-es évek elején jelentkező angolnapusztulásokat követően azonban a telepítésekkel teljesen felhagytak. Kifejlett példányai a Sargasso-tengerben ívnak, a kikelt lárvák a Golf-áramlat segítségével érik el Európa partjait, amihez több mint két év szükséges. A felmelegedés következtében egyre kevesebb angolna érkezik Európa partvidékére, a faj világviszonylatban is veszélyeztetetté vált, ezért az IUCN Vörös listáján a kritikusan veszélyeztetett kategóriába sorolták. A hazai horgászrekord 4,75 kg (1997).

Jászkeszeg

A második jelölt a jászkeszeg (Leuciscus idus), mely közepes termetű, szabályos halformájú, ezüstös színű pontyfélénk, melynek barnásvörös alsó úszói az évek során egyre élénkebbé válhatnak. Apró pikkelyei szorosan ülnek egymás mellett, csúcsba nyíló, viszonylag kis szájával egyaránt fogyasztja az üledékben rejtőző gerinctelen állatokat, az apró halakat, de a növényi eredetű táplálékot sem veti meg. A nagyobb vízfolyások lakója, azonban találkozhatunk vele az áramló vizű csatornákban és a gyakran átkeveredő, felfrissülő tavakban is, mint amilyen a Tisza-tó. Ősszel rajokba verődik, és a meder mélyebb részeire húzódva vészeli át a telet. Ívásuk tavasz végén vagy nyár elején történik, ikrájukat a sóderes mederfenékre vagy a vízi növényzetre rakják. A hasonlóan pirosas úszójú fajoktól, mint amilyen a bodorka, a vörösszárnyú keszeg vagy a leánykoncér, legfőképpen az oldalvonalán lévő pikkelyek száma alapján különíthető el. Míg a jászkeszeg oldalvonalán 55-60 pikkely van, az előbbi halfajokén csupán 38-49 számolható. A húsa szálkás, de ízletes. A hazai horgászrekord 3,86 kg (1995).

Fürge cselle

A harmadik jelölt a fürge cselle (Phoxinus phoxinus), mely áramvonalas, apró termetű hal. Kicsiny szája félig alsó állású, azaz felső állkapcsa valamelyest túlér az alsó állkapcson. Testét lazán álló apró pikkelyek borítják. Oldalvonala nem teljes, többnyire csak a test első felén látható. Oldalán sötét foltsor húzódik végig. Ívási időszakban a hímek díszes, pirosas nászruhát öltenek. A hegy és dombvidéki patakokban Európa-szerte előforduló halfaj, de a hegyi tavakban is jelentős állományai alakulhatnak ki. Óvatos halfaj, mely táplálékát csapatokba verődve keresi. A fiatal fürge csellék a planktonszervezetek fogyasztásáról viszonylag hamar áttérnek a kifejlett egyedekre jellemző vegyes táplálkozásra. Legkedveltebb táplálékukat az élőbevonatban rejtőző rovarlárvák képezik, de nem vetik meg az apróbb rákokat és a halikrát sem. Gazdasági jelentősége a pisztrángok és domolykók táplálékaként lehet. Magyarországon fogyatkozóban van, ezért természetvédelmi oltalom alatt áll, melyből adódóan sem csalihalként, sem akváriumi halként nem használható.

Cikkünk írásakor a szavazást a jászkeszeg vezette, amelyre a szavazók 49%-a adta le voksát. A második helyen a fürge cselle (31%), a harmadikon az angolna (20%) állt. A voksokat ide kattintva lehet leadni.

Az idei évben egyébként a süllőt illette az év hala elismerés, a tavalyi szavazáson 44%-ot kapott, megelőzve a csukát (38%) és a német bucót (18%).

Az év halát illető megkülönböztetett figyelem egy postai bélyeg formájában is testet öltött, a süllőt ábrázoló 185 ft-os bélyeget például az 50 grammnál nem nehezebb, sürgősséggel feladott levelek bérmentesítésére szolgál, de mivel csupán 30 ezer példányban készült, csak a filatéliai szakszolgálattal is rendelkező postákon kapható.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek