3 évnél régebbi cikk

Új, hasznos funkcióval bővült a 112-es segélyhívó
Fehérvár Médiacentrum fotója
freepik.com
Új, hasznos funkcióval bővült a 112-es segélyhívó

Nekem a segélyhívás szóról mindig a lépcsőházakban, irodákban kiragasztott nagyon retró, műanyag tábla jut eszembe, amely ott virított már 40 évvel ezelőtt is a falon. Azóta persze a világ megfordult a segélyhívás körül technológiai szempontból: csak a segélyhívó tábla maradt a falon, a telefonszámokkal. Mutatjuk, milyen újítással egészült ki a 112-es segélyhívó!

Napjainkban már okostelefonról hívunk mindenkit, így a segélyhívót is, ha szükség van rá. Ennek egyik kézzel fogható velejárója, hogy a nyilvános telefonfülkék is fogyatkoznak. Fehérváron, akárcsak a többi nagyvárosban, alig maradtak ilyen nyilvános állomások. Talán a színház előtti retró-hangulatú telefonfülkék kivételével nem is igen tudnék említeni még a környéken fellelhető utcai telefont.

De mindezek ellenére maga a segélyhívás ugyanúgy él és velünk van, mint régebben, csak kicsit átalakult.

Az idei év elején jelent meg hazánkban is a Kocka Blogban már bemutatott Életmentő applikáció, amellyel a segélyhíváson túl egy sor hasznos és az életmentéshez nélkülözhetetlen információt tudunk egy gombnyomásra elküldeni a segélyhívó központba.

Ezek közül is a legfontosabb talán az okostelefon helymeghatározó-képességén alapuló GPS-koordináták elküldése a mentőközpontba. Azt nem kell sokat magyarázni, hogy ez mennyire gyorsítja meg a mentők, vagy tűzoltók helyszínre érkezését. Ezt a funkciót azonban idáig csak az Életmentő alkalmazás tudta, amelyet nem mindenki használ. 

Azonban ez a lehetőség mostantól kibővül, ugyanis több európai ország mintájára hazánkban is elérhető már az AML (Advanced Mobile Location), amelynek lényege, hogy a hazai mobilszolgáltatók életmentést támogató technológiáján keresztül elérhetővé válik a 112-es segélyhívó helymeghatározó funkciója.

Helymeghatározás 5 méteres pontossággal

Hazánkban még 2013 elején vezették be az egységes 112-es segélyhívószámot európai mintára, amely ingyenesen hívható mind vezetékes, mind mobiltelefonról bárhol az Európai Unióban.

A segélyhívószámot kizárólag az emberi életeket, környezetet veszélyeztető helyzet esetén szabad hívni, a hívásokat pedig az Országos Rendőr-főkapitányság két országos Hívásfogadó Központja fogadja. A segélyhívásokat szakképzett operátorok koordinálják, és bevonják a mentők, a katasztrófavédelem vagy a rendőrség készenléti egységeit is.

A mostani funkcióbővítés révén a korábbinál sokkal pontosabb lesz a 112-es rendszer helyzetmeghatározó lehetősége, amely a korábbi több 10 kilométeres körzet helyett az AML technológia segítségével már akár 5 méteres pontossággal is be tudja azonosítani a segélyhívás helyszínét.

Fontos kitétel, hogy a GPS alapú helyzetinformációk csak iOS vagy Android operációs rendszerű okostelefonokról indított hívások esetén érnek célba. Az AML funkció a hívásfogadó központoknak értékes időt spórol meg azzal, hogy már a hívás indításakor továbbítja a helyszín koordinátáit.

Nem kell telepíteni!

Az okostelefont használóknak semmilyen alkalmazást sem kell telepíteni, a 112-es segélyhívószám hívásával egy időben az okostelefon automatikusan aktiválja a funkciót, és a helyszínadatokat a legközelebbi központba továbbítja.

Maga az AML-rendszer azonban csak az Android 4.1, illetve az iOS 13.4 verziónál vagy ezeknél frissebb rendszereken működik.

Az AML-technológiát a világ több országban bevezették már. Mind az Apple, mind a Google úgy tervezte meg az AML-támogatását, hogy az biztonságos legyen. Az AML csak és kizárólag a 112 hívásakor kapcsol be, az adatok pedig csak arról a készülékről jelennek meg a hívásfogadó központokban, amelyről a segélyhívást kezdeményezték.

Az AML itthon a legnagyobb hazai mobilszolgáltatók – Magyar Telekom, Telenor, Vodafone – hálózatából ingyenesen érhető el.

Fontos tudnunk, hogy az AML-funkció által továbbított helymeghatározási adatokat a hívásfogadó központok csak a segélyhívással kapcsolatos tevékenységekre használhatják fel, más egyéb felhasználását törvény tiltja.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek