Partly cloudy16 °C
2021. április 11. vasárnap Zsolt, Leó
Menü
Házhozszállítás

Kétszáztizenhatmillió marad a Fejérvíznél

Kétszáztizenhatmillió marad a Fejérvíznél
A kormány által bejelentett adócsökkentés az őket kiszolgáló infrastruktúra üzembiztonságában és a megvalósítható fejlesztésekben hoz előrelépést (Fotó: Megyeri Zoltán)

Változik a víziközmű-vezeték adójának struktúrája: sávossá válik attól függően, hogy a szolgáltató a megelőző évben egy kilométernyi vezetékre vetítve hány köbméter vizet értékesített. Figyelembe veszik az ágazat szereplőinek valós terheit és az ellátásbiztonság javítását is. A Fejérvíz számára ez a változás komoly segítséget jelent!

Kétszázhetvenhétezer fogyasztó tartozik a Fejérvíz Zrt.-hez. A társaság tizenegy városban és hetvenhárom községben szolgáltat Fejér illetve Veszprém megyében. Az ellátási terület kapcsán elmondhatjuk, hogy a harmincnyolc közül a Fejérvíz a hetedik legnagyobb vízműtársaság az országban.

A kormány döntése értelmében a víziközmű-vezeték adójának struktúrája megváltozik. A döntés lényege, hogy a hálózat hosszát érvényesíti az új elszámolási rendszerben. Így az országban vannak olyan cégek, ahol valamilyen mértékű adóemelés lesz, és vannak olyan szolgáltatók – mint például a Fejérvíz – ahol jelentős adócsökkenéssel számolhatnak. 

A Magyar Közlönyben megjelent részletek kapcsán Laczi Pétert kérdeztük, hogy mit jelent mindez a Fejérvíz számára. A vezérigazgató elmondta, hogy a szolgáltató a legkisebb adósávba fog kerülni: „Így várhatóan kétszáztizenhatmillió forint marad a Fejérvíznél ebből az adónemből. Azok a társaságok járnak jól, amelyeknek olyan településeik vannak, ahol hosszú a hálózat. Magyarul: minél nagyobb a hálózathossz, annál kedvezőbben alakul az adófizetés.”

A Fejérvíz tizenegy városban és hetvenhárom községben szolgáltat több mint kétszázhetvenezer fogyasztónak (Fotó: Megyeri Zoltán)
A Fejérvíz tizenegy városban és hetvenhárom községben szolgáltat több mint kétszázhetvenezer fogyasztónak (Fotó: Megyeri Zoltán)

Az adómegtakarítás 2021-ben fog jelentkezni. Értelemszerűen azonban hosszabb távon is érezteti hatását a változás, és milliárdos adókedvezményt jelenthet az évek során a Fejérvíznek: „A kormányzati döntés következtében az adófizetés új struktúrája végre elismeri, hogy a vidéki településeken élők részére nyújtott szolgáltatás biztonsága is fontos, és ennek működtetése természetszerűleg drágább, mint a nagyvárosokon belüli szolgáltatás. Konkrét döntéseket is meg tudunk hozni az adómegtakarítás jóvoltából, például a Prohászka út felújítása egy teljes víziközmű-felújítást is jelenthet, de egyéb közműfejlesztéseket is meg tudunk valósítani. Ezt abból a vízgazdálkodási alapból tudjuk finanszírozni, amit a jogszabályok alapján a Fejérvíztől kap a város közössége, tehát ez a döntés közvetetten fejlesztési forrásokat biztosít Székesfehérvár számára.” – fogalmazott Cser-Palkovics András.

A polgármester azt is kiemelte, hogy a víziközművek vonatkozásában szükség is volt erre a kormányzati döntésre, hiszen számos nyitott kérdés van: „Egy olyan fenntartható modellt kell kialakítani, ami biztosítja a fejlesztés lehetőségét, a szakember-utánpótlást, a szakemberek anyagi és morális megbecsülését, és egyúttal lehetővé teszi a szolgáltatás további biztonságos és magas színvonalú működtetését.”

2012-ben lépett életbe a víziközművekre vonatkozó törvény, ami azt is jelentette, hogy akkor befagyasztották a víz- és csatornadíjakat. A Fejérvíz Zrt. azóta ugyanazon az áron szolgáltat, úgy, hogy közben minden másnak a költsége emelkedett: „Ebből adódóan éves szinten a közműadóval együtt egymilliárd forinttal kevesebb van a büdzsénkben. Tavaly 554 millió forintos vesztesége volt a részvénytársaságnak. Idén ezt háromszázmillió forint környékére szeretnénk lehozni. A mostani adóváltozással lényegesen csökken a cég vesztesége.” – fogalmazott Laczi Péter, hozzátéve, hogy vannak elmaradt bérfejlesztések, elmaradt fejlesztések és karbantartások, amihez jól jön a megmaradó összeg.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Tudod, mi az a Tacfit?
  Tudod, mi az a Tacfit?
 • Mától lehet beiratkozni az általános iskolákba
  Mától lehet beiratkozni az általános iskolákba
 • Újra meghirdetik a Közfoglalkoztatásból versenyszférába elnevezésű programot
  Újra meghirdetik a Közfoglalkoztatásból versenyszférába elnevezésű programot
 • Kitüntették a rendőröket, akik a Margit kórházban keletkezett tűzből két férfit mentettek ki
  Kitüntették a rendőröket, akik a Margit kórházban keletkezett tűzből két férfit mentettek ki
 • Április 18-ig teljesíthető a Tavaszköszöntő túra
  Április 18-ig teljesíthető a Tavaszköszöntő túra
 • Fiatal kutatók mutatkozhatnak be az őszi Moskovszky-konferencián
  Fiatal kutatók mutatkozhatnak be az őszi Moskovszky-konferencián
 • Újabb rekortán borítású futópálya épül városunkban
  Újabb rekortán borítású futópálya épül városunkban
 • Fejérben újabb 445 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést
  Fejérben újabb 445 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést

Eseménynaptár

 • Plázákban szólnak holnap a költészet napi versek
  Plázákban szólnak holnap a költészet napi versek
 • Magyarország segít Szlovákiának az orosz oltóanyag bevizsgálásában
  Magyarország segít Szlovákiának az orosz oltóanyag bevizsgálásában
 • Szinte minden idős megkapta már a védőoltást
  Szinte minden idős megkapta már a védőoltást
 • A Vörösmarty Mihály Könyvtár is bekapcsolódik a Földrajz Éjszakája rendezvénysorozatba
  A Vörösmarty Mihály Könyvtár is bekapcsolódik a Földrajz Éjszakája rendezvénysorozatba
 • Az átoltottság növekedésével visszatérhet a gazdaság dinamikus növekedése
  Az átoltottság növekedésével visszatérhet a gazdaság dinamikus növekedése
 • Elefánt-babamérlegre gyűjt a Fővárosi Állatkert
  Elefánt-babamérlegre gyűjt a Fővárosi Állatkert
 • Újabb csaló üzenetekre figyelmeztet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet
  Újabb csaló üzenetekre figyelmeztet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet
 • HÍRADÓ 2021. április 9.
  HÍRADÓ 2021. április 9.
 • Mi lesz a székesfehérvári Akóts-malom sorsa?
  Mi lesz a székesfehérvári Akóts-malom sorsa?