3 évnél régebbi cikk

Két fiatal Fejér megyei zenész is elismerést kapott a napokban
Fehérvár Médiacentrum fotója
YouTube
Két fiatal Fejér megyei zenész is elismerést kapott a napokban

A magyaralmási Fóris Zsófia lett a győztese a MOL Tehetségtámogató Programjának. A fehérvári születésű Szabó Dániel Ferenc szerzeménye pedig a MÜPA pályázatán nyert díjat.

Fejér megyéből a magyaralmási Fóris Zsófia lett a győztese a MOL Tehetségtámogató Programjának, mely az idei tanévben összesen 19 millió forinttal támogatja a 10-23 év közötti tehetséges művész- és kutatójelöltek pályafutását. Országszerte összesen 59 fiatal pályázó és csapataik nyertek támogatást.

Idén a koronavírus-járvány miatt sok verseny és kurzus elmaradt, ezért érzékelhetően kevesebben, összesen 202-en igényeltek támogatást, melynek összege még így is csaknem ötszöröse volt a rendelkezésre álló keretnek. A szakértő zsűri értékelése után a pályázatot kiíró MOL Alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy 59-en kapják meg az igényelt támogatást.

Az elnyert összeget – összesen 19 millió forintot – a tehetségek leginkább hangszervásárlásra, előadásokra és tudományos versenyekre való felkészüléshez szükséges eszközök beszerzésére, vagy egy-egy verseny útiköltségeinek támogatására fordíthatják majd, illetve a felkészítő tanár díját is finanszírozhatják belőle.

A Fejér megyei győztes, Fóris Zsófia jelenleg a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnáziumban tanul Pichner Teréz tanítványaként. Már zeneiskolás korában is több versenyen ért el kiemelkedő eredményt, azonban a legnagyobb sikereit az elmúlt két évben jegyezhette. 2019-ben a XVII. Országos Hegedűversenyen és az idei IX. Országos Kamarazenei versenyen is első helyezett lett. Zsófia számára a következő legnagyobb kihívás, hogy sikeres felvételit tegyen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol szeretne Perényi Eszter növendékeként tanulni.

"Négy és fél évesen kezdtem hegedülni, azóta egyértelmű, hogy ez a legnagyobb vágyam. - mesélte Zsófia az fmc.hu-nak.  - Az ösztöndíj nagy lehetőség számomra, mert eddig egy olcsóbb kategóriájú vonóval játszottam, így viszont vásárolhatok egy nagoyn jó minőségűt, és azzal állhatok színpadra 2021-ben a Zeneakadémia felvételijén. Fontos megemlítenem, hogy a pályázat megírásában édesapám volt a legnagyobb segítségem és nagy boldogság számomra, hogy így bírálták el!"

A támogatottak több mint egyharmada a 10-14 éves korosztályból került ki. Legtöbben zeneművészeti területről nyújtottak be kérelmet az ösztöndíjra, ami érthető is, hiszen egy hangszer megvásárlása komoly befektetés egy átlagjövedelemmel rendelkező család számára. A fiatal tehetségek előfinanszírozásként kapják meg a támogatást.

A MOL közhasznú alapítványán keresztül 2006 óta karolja fel a fiatal tehetségeket, eddig több mint 3000 művészeti vagy tudományos pályára készülő fiatal fejlődését segítette. A támogatottak teljes listája a MOL Alapítvány honlapján érhető el: https://molalapitvany.hu/cikk/muveszet-tudomany

 

Jazzes sikerek

A székesfehérvári származású Szabó Dániel Ferenc  Facebook-oldalán újságolta el a jó hírt: "Universe Is a Big Dark Room" című szerzeménye a Müpa Zeneműpályázatán - öt másik szerzemény mellett - díjazott lett "Zenemű kis jazzformáció" kategóriában.

A zsűri olyan nagyszerű zenészekből állt, mint Borbély Mihály, Fekete-Kovács Kornél, Gőz László, Harcsa Veronika és Oláh Kálmán.

" Szóval tényleg nagyon jólesik, hogy díjazott lettem... - írja.  - Vagyis lettünk, mert együtt játszunk a felvételen Ifj Tóth Pistivel, Dániel Vargaval és Damján Ocsovayval. A felvételért pedig köszönet Márton Fenyvesinek, Cseh Péternek,Fűzfa Bencének."

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek