3 évnél régebbi cikk

Rövidebb javítási idő, hosszabb jótállás, erősödnek a fogyasztók jogai - változott a jogszabály
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pexels.com/Ketut Subiyanto
Rövidebb javítási idő, hosszabb jótállás, erősödnek a fogyasztók jogai - változott a jogszabály

Az elektronikus jótállási jegy bevezetésével erősödnek a fogyasztók jogai. A január 1-től hatályba lépett szabályváltozások egyértelművé teszik a javítási és csere határidőket, a megvásárolt termék jótállása pedig - a vételártól függően - két vagy három évvel meghosszabbodik.

A 2021. január elsejétől megvásárolt 10 és 100 ezer forint közötti árucikkekre egy, a 100 ezer fölöttiekre kettő, a 250 ezer forintnál drágábbakra már három évig érvényesíthető a jótállási jegy.

A tizenhét éve lényegében változatlan szabály megújítása különösen azért vált időszerűvé, mert a fogyasztóvédelemhez érkező panaszok legnagyobb százaléka ehhez a területhez kapcsolódik - ezt Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár nyilatkozta az MTI-nek.

A fogyasztóvédelmi hatóság tapasztalatai szerint egyes termékek szervizelése akár 70-100 napot is igénybe vett, így a termék az elhúzódó vagy többszöri javítás miatt kifutott a jótállási időből. Ez év januárjától a jótállási idő meghosszabbodik azzal az idővel, amíg a vásárló a szervizelés miatt nem tudja használni megvásárolt termékét. A jótállási idő csak azután folytatódik, amikor a vevőt értesítették a hiba kijavításáról, és a termék ismét működőképessé vált.

 
Az érvényben lévő jogszabályban a rövidebb határidők, a legfeljebb háromszori javítás után előírt csere vagy pénzvisszafizetés megóvja a vevőket a tartós várakoztatástól. A változás új eleme, hogy a szavatossági, jótállási igények érvényesítése nem köthető az eredeti csomagolás meglétéhez.

Az elmúlt évek ellenőrzései alapján szinte minden második üzlet elmarasztalható volt kisebb-nagyobb jogsértésekben. Az új szabályok megkönnyítik a vásárlók garanciális ügyintézését, de a határnapok pontos betartása a vállalkozásokat is segíti fogyasztóbarát működésükben.

Az eladó elektronikus úton is átadhatja a jótállási jegyet e-mailben, letölthető dokumentumként, applikáción keresztül vagy akár a kereskedő honlapján regisztrált felhasználói fiókba küldve. A vásárlónak azt legkésőbb a termék átvételét, vagy üzembe helyezését követő napon meg kell kapnia.

Az új lehetőség egyszerűsíti az adminisztrációt, csökkenti a cégek nyomtatási és anyagköltségeit, de alkalmazása nem kötelező. Az elektronikusan átadott számla egyben jótállási jegy is lehet, ha a tartalma mindenben megfelel a vonatkozó előírásoknak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek