3 évnél régebbi cikk

Orbán Viktor: február közepén konzultáció indul a nyitás kérdéséről
·Hírekgazdaság·Utolsó frissítés: undefined
Orbán Viktor: február közepén konzultáció indul a nyitás kérdéséről
·Hírekgazdaság·Utolsó frissítés: undefined

Most, hogy van vakcina, van értelme beszélni az újraindításról - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitó című fórumán.

Február közepén ismét indítunk egy nemzeti konzultációt - online formában - a nyitás kérdéseiről - mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán szerint a nemzeti konzultációból kiderült, vannak olyan járványügyi intézkedések, amit az emberek kibírhatónak tartanak (például a mozik, színházak, éttermek bezárása), de kibírhatatlannak, hogy bezárják a munkahelyeket, iskolákat, óvodákat.

Míg a nyugat-európai válságkezelés időszakos lazításokból és időszakos megszorításokból állt, addig a magyar rendszer - a nyári nemzeti konzultációnak megfelelően - a közösen kialakított korlátozásokra épül november óta - mondta a kormányfő, majd hozzátette: a vakcina széles körű alkalmazása nyitja meg az új gazdasági időszakot.

A járvánnyal szemben a vakcina segít a legtöbbet, most, hogy van vakcina, van értelme beszélni az újraindításról.

A koronavírus-járvány miatti gazdaságvédelmi akcióterv (amely 2020 márciusában indult, és 2021. január 1-jéig tartot) elérte a célját, a munkahelyek megtartását, decemberben ugyanis már ugyanannyian dolgoztak, mint a járvány előtt - emelte ki Orbán Viktor miniszterelnök.

A gazdaságvédelmi akcióterv eszközei között ismertette a kormányfő a hitelmoratórium bevezetését és a bértámogatásokat a nehéz helyzetben lévő ágazatoknál. Elmondta továbbá, hogy ezek esetében elengedték a szociális hozzájárulási adót, és felére csökkentették az iparűzési adót, továbbá beruházási támogatásokat adtak. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon a foglalkoztatottak száma újra elérte a 4,5 milliót.

A gazdaság-újraindítási akcióterv részeként döntött a kormány egy új hitelkonstrukció bevezetéséről a koronavírus-járvány miatt bajba került kis- és középvállalkozásoknak: így ők 10 évre 10 millió forint erejéig kamatmentes kölcsönt vehetnek igénybe, amelyet csak 3 év után kell elkezdeni törleszteni - jelentette be Orbán Viktor.

A gazdaság-újraindítási akciótervnek három szakasza van: az első január 1-jén indult és március végéig tart, a második ütem április 1-jén indul (középpontban a felsőoktatással), a harmadig pedig július 1-jén, amikor már a zöld energián, a körforgásos gazdaságon, és a magyar gazdaság teljes digitalizációján lesz a hangsúly.

Április elejétől már biztosan szabadabb életünk lehet, mint a mostani, ha fegyelmezetten tartjuk a korlátozásokat

- tette hozzá a miniszterelnök.

Borítókép: M1
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek