3 évnél régebbi cikk

Új trend hódít Székesfehérváron és környékén: túrázás kincskereséssel
·Zöldkirándulás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
facebook.com/Velencei.hegyseg.tura
Új trend hódít Székesfehérváron és környékén: túrázás kincskereséssel
·Zöldkirándulás·Utolsó frissítés: undefined

Új trend alakult ki a túrázók körében, hogy kincseket rejtenek el a túraútvonalak mentén, majd fényképpel, leírással kiegészítve buzdítják egymást arra, hogy kirándulás keretében keressék meg azokat.

Az alapötlet Tarsoly Péter túravezető, barlangkutató nevéhez, a Velencei-hegység túra Facebook-oldal alapítójához fűződik. "Tulajdonképpen már tavaly ősszel megfogalmazódott bennem: akkor az ásványaim és az ősmaradványaim egy részét (körülbelül 250 darabot) kétfelé bontva elajándékoztam. Az egyik része Tatabányára került egy sérült gyerekeket fejlesztő intézethez, a másik része pedig ide, Székesfehérvárra, a Munkácsy Mihály Általános Iskolába. Azt láttam, hogy ez óriási örömet okoz. 

Amikor február elején sétálgattam a Velencei-hegység északi részén, találtam két szép ásványt. Viszont olyanok nekem már voltak, és ott jött hirtelen az ötlet, hogy elrejtem a közelben úgy, hogy azért más megtudja találni.

Lefényképeztem, és egy versikével közzétettem az oldalon azzal a felhívással, hogy aki szeretné, húzzon bakancsot, és egy kirándulás keretében keresse meg. És a megtalálásra nem kellett sokat várni" - mesélte el Tarsoly Péter.

A túravezető ezt követően felkérte az embereket, hogy csatlakozzanak a játékhoz, aminek köszönhetően egyre többen rejtettek el kincseket, és egyre kiterjedtebbé vált a dolog: nemcsak a Velencei-hegység, hanem például a Vértes is a játék részévé vált, de Gánton több helyre, illetve Dinnyésen a Madárdal tanösvény mentén is dugtak már el kincseket.

 

Mi lehet elrejtett tárgy?

Gyakorlatilag bármi, amit készítünk. Ahogy Tarsoly Péter is mondja: "apróságokra kell gondolni! Kis szerencsehozó kavicsra, de volt, aki gyerekekkel készített papírvonatot, és ráírta az oldalára, hogy ne szemeteljünk, óvjuk védjük a környezetet. Ezt egy műanyag palackba zárva rejtette el, hogy ne ázzon meg esetleg az esőben. Én ásványokat rejtettem két alkalommal, de kézzel festett katicakavicsot és gipszből öntött pillangó formát is dugtunk már el a kisfiammal, illetve a saját gyógytea keverékemet is mellé raktam. Mindenki a saját egyéniségét bele tudja rakni abba pici ajándékba - szabadon szárnyalhat a fantázia. Én arra gondoltam, hogy olyan dolgot teszek oda, aminek én is örülnek, hogyha megtalálnám, és talán ez a legjobb kiindulási alap."

A játék lényege a kaland, az öröm és a természetjárás ötvözése. Habár jelenleg nem lehet szervezett túrát tartani, de ilyen formában meg lehet mozgatni a közösséget - emelte ki Péter, hozzátéve, a jó szándék benne a legfontosabb; az, hogy valami kézzel készített apróságot ajándékozzunk számunkra ismeretlen embereknek. Talán ez a varázsa ennek az egésznek.


A játék menete:

  1. Készíts saját kezűleg valamilyen apróságot.
  2. Rejtsd el - gyakorlatilag bárhol. Arra figyelj, hogy bakancsos túra keretében megközelíthető helyszínt válassz, hiszen zömmel gyerekes családok vesznek részt a játékban.
  3. Küldd el a Velencei-hegység túra Facebook-oldalnak üzenetben az információkat, fényképet, ami az adott területet ábrázolja, vagy ahol a rejtés történt, magát az elrejtett tárgyat lefényképezve, és néhány sorban, mondatban összefoglalva, hogy hol található vagy hogyan közelíthető meg.
  4. Aki pedig megtalálja az elrejtett ajándékot, az jelezze ezt a posztnál, nehogy esetleg valaki fölöslegesen induljon útnak.

A rejtések száma növekszik, ez nyomon követhető az oldalon. Közben pedig Székesfehérváron is létrejött egy "Köves/s/ Fehérvár" mozgalom: itt, a város területén rejtenek különböző festett színes kavicsokat. Ez jól mutatja a kezdeményezésben rejlő határtalanságot, lehetőségeket.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek