3 évnél régebbi cikk

Orbán Viktor: a bölcsődéket nem zárjuk be, március 8-án nyitva lehetnek a virágboltok
Orbán Viktor: a bölcsődéket nem zárjuk be, március 8-án nyitva lehetnek a virágboltok

A bértámogatást, amit korábban csak a turizmushoz kapcsoltunk, minden ágazatra kiterjesztjük. A katásoknak nem kell fizetniük erre az időszakra, az egész márciusi hónapra megkapják a bértámogatást és az adókedvezményeket - nyilatkozta Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Tragédia lesz, ha nem lépünk - ezt mondták a járványügyi szakemberek Orbán Viktor miniszterelnöknek, aki hozzátette:

Zárnunk kell ahhoz, hogy húsvétkor nyitni tudjunk.


A harmadik hullám erősebb lesz, mint a második, az eddigi legnehezebb időszakra kell számítani. Középiskolákra vonatkozó eddigi szabályozások fennmaradnak, az általános iskolákban és az óvodákban ugyanígy.

"Lehet, hogy a bölcsődéket is be kell majd zárni, de egyelőre megpróbáljuk azokat nyitva tartani" - nyilatkozta a miniszterelnök.

A szolgáltatások, amik az élethez kellenek, azoknak menniük kell. Az éttermeknek, kaszinóknak, szállodáknak, műszaki cikkeket árusító boltoknak be kell zárniuk.

A virágboltok március 8-án, nőnapon még nyitva lehetnek.

A bértámogatást, amit korábban csak a turizmushoz kapcsoltak, minden ágazatra kiterjesztik. A katásoknak nem kell fizetniük erre az időszakra, az egész márciusi hónapra megkapják a bértámogatást és az adókedvezményeket - mondta Orbán Viktor, majd az utazásokra terelődött a szó: "A veszélyes helyekre tervezett vakációkat halasszuk el, mert hazahozhatnak olyan vírusokat, amik másokat bajba sodorhatnak."

A kormányfő elmondta, hogy az oltások körül van némi technikai zavar, de a teljes terv jól halad: már több mint 2,8 millióan regisztráltak oltásra, és április elejére már 2,5 millió beoltott ember lesz, és július elejére 8 millió beoltott lehet. Ettől függetlenül drámai kihívások lehetnek,

20 ezer főre is felmehet a kórházban ápoltak száma.


Éppen ezért minden erőforrást mozgósít a kormány: lesz elég ágy, lélegeztetőgép, és ember is, akár a magánegészségügyben dolgozókat is mozgósíthatják - ennek lehetőségét még vizsgálják.

Eddig személyes ismerettség alapú volt az oltás, így át kell állni az adatalapú oltásra. Az utóbbi esetében előfordulhat olyan, hogy olyanokat hívnak be, akiket már beoltottak. Az egész folyamatot most leállították, és egy külön operatív csoport áll fenn, hogy javítsák ezeket a problémákat - nyilatkozta Orbán Viktor.

A mostani kéthetes zárással befordultunk a célegyenesbe, hiszek benne, hogy két hét múlva megkezdhetjük a nyitást - zárta a miniszterelnök.  

Borítókép: mediaklikk.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek