3 évnél régebbi cikk

Operatív törzs: az óvodákban és iskolákban sem lesz gyermekfelügyelet, elmarad a hétvégi oltási akció
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Operatív törzs: az óvodákban és iskolákban sem lesz gyermekfelügyelet, elmarad a hétvégi oltási akció
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Elmarad a hétvégi tömeges oltás, április 7-én szeretnék újraindítani az oktatást, az érettségire való felkészülés tovább folyik, azaz lesz érettségi - jelentették be az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

Az operatív törzs pénteki tájékoztatójának elején György István területi közigazgatásért felelős államtitkár tájékoztatott arról, hogy az oltási program jól halad, mivel már több mint 850 ezer ember kapta meg az első oltását, aminek köszönhetően Magyarország a harmadik helyen áll Európában átoltottságban.

Csütörtökön 77 ezer 513 oltást adtak be, az egész héten várhatóan több mint 400 ezret fognak. Ebből 114 ezer 660 Pfizer vakcinát a kórházi oltópontokon, több mint 40 ezer Modernát a szociális intézményekben, 250 ezer Sinopharmot pedig a háziorvosok adnak be a hét folyamán.

Ennek ellenére a hétvégére tervezett SMS-alapú oltáskampány (74 ezer AstraZenecával) adatszinkronizációs probléma miatt elmarad. Az érintettek rövidesen új értesítést kapnak szintén SMS-ben.

Majd Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkára ismertetett részletes információkat az új szabályokról:

  • Az óvodákban hétfőtől április 7-éig rendkívüli szünet lesz.
  • Az iskolák tantermen kívüli digitális munkarendre állnak át.
  • A tavaszi szünetet követő első tanítási napon, április 7-én akarják hagyományos, jelenléti munkarendben újraindítani az oktatást.
  • A középiskolák esetében alapvetően nincs szükség változtatásra, ezek az intézmények már tavaly november 11-e óta tantermen kívüli digitális munkarendben működnek.
  • Sem az óvodákban, sem az iskolákban nem szerveznek gyermekfelügyeletet, a mostani leállás egy célzott, nem több hónapra szóló, hanem rövid időszak.
  • A gyerekek étkeztetése továbbra is biztosított, elvitelre és kiszállításra lesz mód.
  • Az érettségire való felkészülés tovább folyik, tehát lesz érettségi.
  • Mivel tartanak a középfokú felvételi vizsgák, ezek lezárását lehetővé teszi a kormány. Javasolt ugyanakkor az online térbe terelni a szóbeli meghallgatásokat, azoknak a felvételizőknek pedig, akik esetleg megfertőződnek vagy karanténba kerülnek, egy héttel tovább lehet pótidőpontot adni.
  • A kollégiumok működése nem változik: fő szabály szerint a köznevelési kollégiumok nem biztosítanak lakhatást. Ez alól kivételt tehetnek az érettségizők esetében, valamint azoknál, akiknek a körülményei méltányosságból indokolják.

Müller Cecília hozzátette, napról napra nő a mutációk száma, amit detektálnak a világban. Járványügyi szempontból is másképpen viselkednek, mint a korábban ismert vírus, és leírtak már az oltásokkal szemben ellenálló variánst is.

Végezetül az országos tisztifőorvos jó híreket is közölt: a favirapivir járóbeteg-ellátásban is alkalmazásra kerül, illetve hazánk járványügyi biztonságát egy új csúcslaboratóriummal bővítik.

Borítókép: M1
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek