3 évnél régebbi cikk

Skeebdo, WordUp, LLN - így tanuljatok könnyen angolul filmekkel és sorozatokkal
Skeebdo, WordUp, LLN - így tanuljatok könnyen angolul filmekkel és sorozatokkal

Mutatunk pár alkalmazást, amelyek segítségével könnyen megtanulhattok angolul filmek vagy sorozatok nézése közben.

Ma már angoltanárok is ajánlják, hogy a nyelvtanulók eredeti angol nyelven nézzék a filmeket. A filmekben elhangzott szavak és kifejezések sokkal közelebb állnak a valódi köznyelvhez, mint a tankönyvi angol. A filmeknek köszönhetően a szavakat és a kifejezéseket rögtön a helyes kiejtéssel tanulhatjuk meg, így összességében a filmnézéssel szórakoztatóan és hatékonyan sajátítható el az idegen nyelv.

A pandémia miatt a korábbinál sokkal több filmet és sorozatot nézünk, így a Netflix, HBO GO és hasonló szolgáltatások igazi aranybányák lehetnek azoknak, akik a bezártságot a kanapén a tévé vagy a monitor előtt vészelik át.

Nos, most mutatunk három alkalmazást, ha a filmezést szeretnéd összekötni az szókincsfejlesztéssel.

Skeebdo - tanulj filmekkel és sorozatokkal

A Skeebdo egy mostanában indult magyar fejlesztésű mobilalkalmazás, amely filmekkel és sorozatokkal tanít angol szavakat. Elég csak egy filmre vagy epizódra rákeresnünk, és az app kilistázza az angol szintünknek megfelelő szavakat, melyeket aztán szókártyákkal és játékos feladatokon keresztül tanulhatunk meg.

Mivel a szavakat nem elég egyszer megtanulni ahhoz, hogy hosszútávon rögzüljenek, ezért azokat időben elnyújtva, több alkalommal is visszakérdezik. Az alkalmazás a szavakat kontextussal tanítja, ezért az is elsajátítható, hogy egy adott szót hogyan kell használni. A Skeebdo adatbázisában jelenleg több mint 200 000 film és sorozat angol szavai érhetőek el, ami 40 000 egyedi szót és kifejezést jelent. Az alkalmazás elérhető az Apple App Store-ban és a Play Áruházban is.

 

WordUp - az okos szókincsfejlesztő

A WordUp a regisztrációkor egy 48 kérdésből álló teszttel méri fel, hogy nagyjából hány szóból állhat az angol szókincsünk és ennek megfelelően ajánl fel szavakat tanulásra. A WordUp erőssége abban rejlik, hogy a szavakat több kontextusban is elhelyezi, azaz a filmes jelenetek mellett tweetek, definíciók és cikkrészletek is segítik a szavak tanulását.

A WordUp a hosszútávú memorizálás részeként időnként újra és újra visszakérdezi a szavakat. A fizetős verzióban rákereshetünk filmekre és sorozatokra, illetve tanulhatunk az egyes nyelvvizsgatípusokra összeállított szószedetekből is. Az alkalmazás szintén letölthető iOS-re és Androidra is.

 

LLN (Language Learning with Netflix) - Netflixre specializálódva

Az LLN nem is igazából alkalmazás, hanem egy Chrome-bővítmény azoknak, akik számítógépen nézik a Netflixet. Erőssége, hogy egyszerre két nyelven is képes megjeleníteni a feliratot, így egy-egy bonyolultabb mondatrészt vagy kifejezést szótárazás nélkül is könnyen megérthetünk.

Egy adott szóra kattintva megjelenik a szó jelentése, illetve beállítható, hogy a film minden jelenet végén automatikusan megálljon, hogy legyen időnk a felirat elolvasására és értelmezésére. A fizetős verzióban a szavakat hozzáadhatjuk a szótárunkhoz, sőt, ha megadjuk az angol szintünket, akkor a bővítmény megpróbálja kiemelni a számunkra releváns szavakat.

(Forrás: Faragó Bálint)

Borítókép: LLN
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek