3 évnél régebbi cikk

Csak rántsd fel és rántsd le - nem volt könnyű útja a cipzárnak
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels.com
Csak rántsd fel és rántsd le - nem volt könnyű útja a cipzárnak

Az apró kis zárófogak rendezett együttese a találmányok közül olyan  kis praktikusság, amelyet már észre sem veszünk. Holott hatalmas gondban lennénk, ha varázsütésre eltűnne az életünkből: nadrágok, ruhák esnének le rólunk, szertegurulnának pénztárcánkból a forintok, no és a bőrdzseki is egycsapásra veszítené el minden vonzerejét.

Ha a cipők és a csizmák bekötésére került a sor, Whitcomb Judson mindig kifogyott a béketűrésből. A zsinórokat, gombokat, kapcsokat és csatokat túl sokáig tartott rögzíteni. Az állandó ráncigálástól, csomózástól és hajolgatástól megmerevedett a háta és megfájdultak az ujjai.

 

Judson eltökélte, hogy jobb megoldást talál

1893-ban szabadalmaztatta a „cipőhöz használatos nyitható és csukható zárát”. Találmánya egy mozgatható csúszka volt, amely kampókat és szemeket csatlakoztatott egymásba. Egy gépet is kitalált, amellyel tömegesen lehetett gyártani a „kapcsos zárat, ahogy  találmányát nevezte. Az ötlet azonban nem működött igazán jól: beragadt, elszakadt és gyakran magától is kioldódott. A legtöbben kitartottak régi fűzőik és gombjaik mellett.

 

Csalódott, de nem adta fel

Tovább fejlesztette, de az sem volt sokkal jobb a kapcsos zárnál. Céget is alapított a találmány gyártására, ahova 1906-ban felvette a svéd származású mérnököt, Gideon Sundbacket. Judson nem félt az újításoktól, újragondolásoktól, így 1913 áprilisában szabadalmaztatta is a „kampómentes rögzitőt”, azaz a Hookless Fastenert, amely már részleteiben is nagyon hasonlított a ma használatos cipzárakhoz. Közel négyéves fejlesztés után új csúszkás zárral állt elő, amely már könnyen működött és ha behúzták, úgy is maradt.

A „kapocs nélküli” zár még így is nagyon lassan fogyott. 1923-ban egy gumigyártó cég újfajta csizmát készített, amelyet gombok vagy zsinórok helyett csúszkás zár rögzített.

A reklám így szól: „Just zip ’er up and zip ’er down” (Csak rántsd fel és rántsd le).

A fogós név megragadt és Judson találmányának népszerűsége az egekig szökött. A cipzárt ma sokféle terméken használjuk, ruháktól kezdve hátizsákokig, a távoli sarkvidéktől a Föld körül keringő űrsiklóig.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek