3 évnél régebbi cikk

Élesbe fordul az Alba szezonja
·SportAlba Fehérvár·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika / Alba Fehérvár
Élesbe fordul az Alba szezonja
·SportAlba Fehérvár·Utolsó frissítés: undefined

Előrelépett a hazai kosárlabda társadalom az egy évvel ezelőttihez képest: a tavaly félbeszakított alapszakaszt most be tudták fejezni a csapatok. Jön a kupadöntő és a rájátszás, az Alba Fehérvár számára startol a szezon igazán fontos és értékmérő szakasza.

Eljött a legizgalmasabb része a férfi kosárlabdázók 2020/2021-es szezonjának: a legjobb csapatok előbb a Magyar Kupa nyolcas döntőjében, majd a bajnokság rájátszásában döntik el az érmes helyezések sorsát. Mindkét sorozatban ott van az Alba Fehérvár, mely számára szép sikereket és váratlan vereségeket egyaránt hozott eddig a szezon.

A kupában a sorsolás már a legjobb nyolc között kemény ellenfelet sodort Forray Gábor csapatának útjába: az Alba Fehérvár április 7-én 13 órakor a Szolnoki Olaj ellen vívja a negyeddöntőt. A kupa különleges sorozat, melyben komoly meglepetésekre is van kilátás minden esztendőben, így nehéz megjósolni, meddig menetelhet az Alba.

A bajnokságban az alapszakaszt az ötödik helyen zárták Vojvodáék, az április közepén rajtoló rájátszás első körében így a Debrecen lesz az ellenfél. A három nyert meccsig tartó versenyfutást pályahátránnyal kezdi a fehérvári csapat, összeállításunkban azt idézzük fel, hogy az elmúlt évtizedben hogyan is teljesített az érmekről döntő play-off során az Alba Fehérvár.

Ha az elmúlt tíz esztendőt nézzük, akkor a 2010/2011-es szezonra visszaugorva azt láthatjuk, hogy az Alba Fehérvár akkor a második helyen zárta az alapszakaszt a Szolnok mögött, a rájátszás végén a döntőt is ez a két gárda vívta, a mindmáig emlékezetes finálé végül az Olaj 3-2-es sikerét hozta.

Egy évvel később a fehérváriak újra az ezüstös pozíciót csípték meg az alapszakaszban, ezúttal a Falco mögött, azonban a végén a döntő nem jött össze. Az elődöntőben az alapszakaszban harmadik Szolnok 3-0-val nyert az Alba ellen, az Olaj végül a finálét is behúzta a Falco ellenében, az Alba pedig megszerezte a harmadik helyet, miután a bronzcsatát 2-0-ra megnyerte a Körmend ellen.

A 2012/2013-as szezonban aztán senki nem tudta elkapni a fehérvári csapatot, mely megnyerte az alapszakaszt, a középszakaszt és a rájátszást is: a PVSK és a Kaposvár után a Szolnok elleni döntőt 3-2-es összesítéssel húzta be a fehérvári gárda.

A 2013/2014-es idényben aztán jött a feketeleves. Az Alba ugyan második lett az alapszakaszban, a középszakaszban azonban csak hatodik, a rájátszás első körében ráadásul a Sopron 3-1-es összesítéssel véget vetett a címvédésről szőtt álmoknak.

Egy évvel később azonban még ezt is szívesen elfogadta volna a fehérvári klub. A 2014/2015-ös szezonban az alapszakaszban a nyolcadik lett a csapat, mely a középszakaszban rontott egy helyet, így be sem jutott a rájátszásba. Nem úgy a 2015/2016-os idényben, amikor megint a döntőig menetelt a fehérvári klub, igaz, ott a Szolnok végül 3-1-es összesítéssel legyőzte az Albát.

Jött a 2016/2017-es szezon, amikor megint diadalok sorától volt hangos az Alba Regia Sportközpont. Az Alba magabiztosan nyerte az alap-, majd a középszakaszt, ráadásul a rájátszásban sem maradt behúzva a kézifék: A Kecskemét és a Zalaegerszeg legyőzésével bejutott a döntőbe a fehérvári legénység, ahol a Falco 3-2-es legyőzésével az aranyérem is a zsebbe került.

A következő szezon a harmadik helyekről szólt: A bajnokság minden szakaszát ebben a pozícióban zárta az Alba, mely a rájátszás elődöntőjében 3-2-re kikapott a Falcótól, a bonzcsatában viszont legyűrte a Körmendet.

A 2018/2019-es szezon aztán ismét rosszul sült el, mindössze a 11. helyen zárta az alapszakaszt az Alba, mely így nem lehetett ott a rájátszásban. A koronavírus miatt félbeszakadt 2019/2020-as idényben 21 forduló után a hatodik volt a fehérvári gárda, de értelemszerűen a bajnokság félbeszakításával, majd törlésével ez nem tekinthető végeredménynek.

Összességében tehát az elmúlt években mindössze két olyan szezon volt, amikor nem volt érdekelt a rájátszásban az Alba Fehérvár, amikor viszont ott volt, mindössze egyszer fordult elő, hogy már a 8 között búcsúzzon. Most a DEAC elleni, pályahátránnyal startoló párharcot kellene behúznia az Albának azért, hogy éremért küzdhessen. A debrecenieknek ugyan kiváló csapatuk van, de valljuk be, egyáltalán nem lehetetlen Lukács Norbiék küldetése. Előtte azonban jön a Magyar Kupa, melyben az elmúlt években szintén szép sikereket ért el az Alba, mely számára most indul a szezon érdemi része.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek