1 évnél régebbi cikk

Holnaptól módosul a vasúti menetrend, Fehérvárt és Sárbogárdot is érinti
Holnaptól módosul a vasúti menetrend, Fehérvárt és Sárbogárdot is érinti

Április 11-től, a szokásos évi első menetrendmódosítással további újításokat vezet be a MÁV-START annak érdekében, hogy minél többen vegyék igénybe a közösségi közlekedést, akár a megyeszékhelyek, városok közötti utazásra, akár kirándulás, túrázás céljából. A fejlesztések a térségben többek között a Székesfehérvár-Sárbogárd-Szekszárd-Baja viszonylatokon hoznak jelentősebb változásokat.

Mintegy 30 vasútvonalon hozott az utasok számára jól érzékelhető változást a 2020. december 13-án bevezetett új menetrend, számos vonalon csúcsidőben több vonat közlekedik a pálya- és járműfejlesztések eredményeként és csökkenti a menetidőt is.

A MÁV és a Volánbusz integrációja révén több térségben is összehangolt vasúti és buszos csatlakozások létesültek, melyek a közösségi közlekedési rendszer versenyképességét javítják.

Áprilistól korábbinál sűrűbb, gyorsabb és magasabb színvonalú szolgáltatással az autós közlekedésnél is kényelmesebb eljutást biztosít a MÁV-START számos viszonylaton, köztük a Székesfehérvár-Sárbogárd-Szekszárd-Baja viszonylaton is.
  • A Baja-Szekszárd-Sárbogárd-Székesfehérvár viszonylaton kétóránként közlekednek az új Gemenc InterRégió vonatok, az utat 2 óra 38 perc alatt teszik meg. Az újonnan hatályba lépő menetrendmódosítással megszűnnek a több órás napközbeni és hétvégi vonatmentes időszakok, és egész nap könnyen megjegyezhető, ütemes szolgáltatást nyújt.
  • Sárbogárdon a Gemenc InterRégió vonatok és InterCity között kétóránként biztosított lesz az átszállás Budapest és Pécs felé.
  • A Gemenc InterRégió vonatok alkalmazkodnak a Székesfehérváron tanulók és dolgozók utazási igényeihez, a reggeli 8 órás munkakezdésre el lehet jutni Nagydorog, Cece, Sárbogárd és Belsőbáránd felől. Nagydorognál autóbuszos ráhordás is segíti az utazókat.
  • Sárbogárd és Decs között a munkanapokon közlekedő sűrítővonatok közlekedése kis mértékben változni fog. A fejlesztés turisztikai szempontból is előnyös, mert több turistaútvonal elérhetősége javul: Szekszárdnál a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra, Pörbölyön a vonatok mindegyike megáll, így a Gemenci erdő könnyebben elérhetővé válik; Baján az Alföldi Kéktúra szakaszhatárát lehet elérni.
  • Az új menetrenddel egyidőben a napi egy pár Baja és Budapest közötti közvetlen expresszvonat megszűnik, azonban az eljutások száma bővül az új menetrenddel. A vasárnaponként Baja és Budapest között közlekedő Sugovica expresszvonat közvetlen kapcsolatként továbbra is megmarad.
  • A vonatokkal a Szekszárd és Székesfehérvár közötti út 1 óra 55 perc alatt tehető meg, Budapest InterCity átszállással 1 óra 59 perc alatt érhető el Szekszárdról. A vonatokkal a Székesfehérvár és Pécs közötti utazás 2 óra 30 perc alatt lehetséges kétóránként.

A Gemenc InterRégió vonatok modern, komfortos, légkondicionált és alacsonypadlós Desiro motorvonatokból fognak állni, így a vasúti szolgáltatás versenyképessé válik a térségben.

A MÁV-Volán-csoport összehangolásának köszönhetően a térségben egyes buszbérleteket a vasúti járatokon is elfogadják, ezáltal az utasok rugalmasan választhatnak a két közlekedési mód közül.

A Volánbusz több térségben az autóbusz-járatok menetrendjét a most változó vasúti közlekedési rendhez igazítja, biztosítva ezáltal az átszállási kapcsolatok zavartalan kiszolgálását, az eljutási lehetőségek fenntartását, illetve bővítését.

(Forrás: MÁV-START)

Borítókép: szekesfehervar.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek