2 évnél régebbi cikk

Bucsi László: a fehérvári kórházban 100-ból 84 gépi lélegeztetett meghal, a magyar krematóriumok három műszakban dolgoznak
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Bucsi László: a fehérvári kórházban 100-ból 84 gépi lélegeztetett meghal, a magyar krematóriumok három műszakban dolgoznak
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Kevesen regisztráltak a tömeges oltásra Székesfehérváron, a kórház főigazgatója ezért úgy döntött, hogy konkrétumokat árul el a járványhelyzetről. Bucsi László elmondta, hogy Fejér az egyik legfertőzöttebb megye, de talán kibírják a járványt a jelenlegi kapacitásokkal is, azonban tart a negyedik hullám várható erejétől.

7100 vakcinát kapott a székesfehérvári kórház szombaton, az oltásra regisztráltak száma azonban nem éri el a 3000-et sem, mondta Bucsi László egy hétfő délelőtti sajtótájékoztatón a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója szerint jó hír is van: hosszú idő után végre szignifikánsan csökken a sürgősségire érkező covidos betegek száma.

Bucsi László a minisztérium kérése ellenére konkrétumokkal is szolgált a Fejér megyei koronavírus-helyzetről, mert úgy látja, hogy az "emberek nagy része még mindig nem tudja, hogy mi van". Ezek szerint múlt hét óta már Fejér a legfertőzöttebb megye a Dunántúlon, az országban pedig csak Borsod-Abaúj-Zemplénben rosszabb a helyzet.

A fehérvári kórházban 125 intenzív ágyat jelöltek ki a koronavírusos betegek ellátására. Két és fél héttel ezelőtt majdnem ez is kevésnek bizonyult, mert már csak kettő maradt szabadon. Hozzátette: most úgy tűnik, hogy elég lehet ez a kapacitás, mivel csökkenni kezdett a betegek száma. 

A kórház korábban két hűtőkonténert bérelt, mert már nem fértek el a holttestek az intézményben. Annyian haltak meg azonban, hogy két héttel ezelőtt ezek is megteltek. A belügyminiszter azt kérte az egyházaktól, hogy szombaton és vasárnap is legyenek temetések. 

"Olyan Magyarország történetében nem volt még, hogy a krematóriumokat arra kérték, hogy három műszakban dolgozzanak" - folytatta Bucsi László.

A főigazgató hozzátette: Fehérváron a lélegezetőgépre kapcsolt betegek 84 százaléka meghal, de vannak olyan intézmények is az országban, ahol ez az arány a 90-95 százalékot is eléri. A kórház vezetője szerint láthatóan egyre súlyosabbak a járvány hullámai, úgy fogalmazott, hogy "a negyedik elviszi a fél országot", ha lesz. Hangsúlyozta: a helyzet egyetlen megoldása az oltás.

"Mindegy, hogy milyen vakcina. Segít a vakcina"- nyomatékosította. 

Csak január óta 1 milliárd forintba kerültek a fehérvári kórháznak az intenzív osztályon ápolt covid-betegek. Ez az osztály békeidőben, világjárvány nélkül nagyjából 400 millió forintot emészt fel - évente. Bucsi László a felszólalás végén megköszönte az önkormányzat anyagi támogatását.

A főigazgató oltásra buzdító teljes beszédét itt lehet megnézni:

(Videó: Megyeri Zoltán/Fehérvár Televízió)

Borítókép: Fehérvár TV
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek