2 évnél régebbi cikk

Székesfehérvár fejlesztési források formájában kap kompenzációt az államtól
Székesfehérvár fejlesztési források formájában kap kompenzációt az államtól

A fejlesztésekről egyeztetéseket folytatnak, és bíznak benne, hogy ezek sikerrel is járnak majd - tette közzé Cser-Palkovics András polgármester.

Székesfehérvár önkormányzata helyesnek tartja a kormány azon döntését, hogy egy ilyen nehéz időszakban nem adóemelések történnek, hanem több pénz marad a vállalkozásoknál, ezzel is segítve a munkahelyek megőrzését - kezdte abban a Facebook-posztban Cser-Palkovics András, amelyben arról tájékoztat:  Székesfehérvár fejlesztési források formájában kap kompenzációt az államtól.

Kiemeli: a KKV-szektor részére biztosított HIPA-kedvezmény mintegy 2 milliárd forint önkormányzati támogatást jelent 2021-ben a székesfehérvári vállalkozásoknak. Ez Székesfehérvár  2019. évi iparűzési adóbevételnek körülbelül 10 százaléka, amit 2021-ben ki tud gazdálkodni a város.

"A kedvezmény esetleges 2022-es fenntartását azonban nem tartanám indokoltnak. A HIPA ugyanis elengedhetetlen bevételi forrás a jelenlegi önkormányzati finanszírozási struktúrában, a működés és a fejlesztés tekintetében is" - írja a polgármester, majd így folytatja:

  • Megítélésem szerint a KKV-k részére (az iparkamara javaslata alapján) nyújtott általános HIPA-kedvezménynél persze talán hatékonyabb és szolidárisabb lett volna,, ha ezt a komoly pénzügyi segítséget koncentráltan azokban a gazdasági ágazatokban (pl. vendéglátás, szállodaipar, utazási irodák, szépségipar, előadóművészek, rendezvényszervezők) tevékenykedő vállalkozások kapták volna meg, akiket és akik munkavállalóit valóban érdemben sújtottak a járványhelyzetből fakadó korlátozások. A részükre egyébként Székesfehérvár közössége külön támogatási programot biztosított.

  • Székesfehérvár nem igazán számított működési kompenzációra, tárgyalásaink a fejlesztéseink állami támogatására irányulnak, különösen az egészségügy és a közlekedés területén. A fejlesztésekről az egyeztetéseket folytatjuk, és bízunk benne, hogy ezek sikerrel is járnak majd. Erre a bizalomra minden okunk meg is van, hiszen soha annyi fejlesztési forrás nem érkezett még az önkormányzatokhoz és Fehérvárra, mint az elmúlt években.

  • Miközben támogatom a vállalkozásokat segítő programot, látni kell azonban azt is, hogy Székesfehérvár számára nem előnyös, hogy egyre több állami támogatás dől el az adóerőképesség alapján. A szolidaritás fontos elv, ezt el is fogadjuk, de ez nem eredményezhet igazságtalan forráselvonást vagy forráselosztást. Különösen azért, mert az állam költségvetési bevételeinek jelentős része nyilvánvalóan éppen a magas adóerőképességű városokból származik. Ezek versenyképességének megőrzése tehát az államnak is érdeke.

  • Örülök viszont annak, hogy a kompenzációról szóló döntés független az adott települést vezető polgármester pártpolitikai hovatartozásától. Az adóerőképesség objektív mérce, legfeljebb az lehet kérdés, hol húzódik a határ. Az alacsony adóerőképességhez kötött teljes vagy részleges kompenzáció nyomán azonban sok baloldali vezetésű város (pl. ha jól számolok, akkor Szeged, Pécs, Hódmezővásárhely, Miskolc) jut most jelentős kormányzati forrásokhoz, akár működési (!) támogatásként is. A gazdasági erő dönt tehát, nem a pártpolitikai hovatartozás. Ez esélyt adhat arra, hogy kivonjuk az önkormányzatokat az országos pártpolitikai csatározások középpontjából. Ez az emberek, valamint a települések érdeke is, és ebben mindegyik polgármesternek óriási szerepe, felelőssége van. Most tehát a városvezetőknél a labda. Én, ahogy eddig is, a jövőben is a tárgyalásokban hiszek.

Borítókép: PB
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek