2 évnél régebbi cikk

3,8 mázsa hulladékot termelünk fejenként egy év alatt
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/Capri23auto
3,8 mázsa hulladékot termelünk fejenként egy év alatt

A környezettudatosság egyre hangsúlyosabbá válik mindennapi életünk során, ha lassan is, de csökkenőben van a kukákba kidobott háztartási hulladék.

A közelmúltban Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere egy szokványosnak nem nevezhető akcióval hívta fel a figyelmet a hulladék mennyiségének csökkentésére. A városvezető a Depónia Kft. egyik kukásautóján teljesített szolgálatot, a videóból az is kiderült, a székesfehérvári szemétszállítást végző cég bizony komoly munkaerő-problémákkal küzd.

Valóban rengeteg szemetet termelünk a mindennapokban, de azért szerencsére javulás tapasztalható ezen a területen. Míg 2004-ben egy magyar állampolgár egy év alatt átlagosan 454 kilogramm szemetet „termelt”, addig ez a szám 2020-ra 387 kilogrammra csökkent. Könnyen kiszámolható, még napjainkban is éves szinten közel 3,8 millió tonna hulladék keletkezik az országban, ez még mindig hatalmas mennyiség, mely komoly terhet ró a hulladékfeldogozókra.

Örvendetes, hogy ugyan még mindig gyerekcipőben jár a szelektív hulladékgyűjtés, azért ha lassan is, de ebben is avuló tendencia tapasztalható. A fentebb említett 2004-es mennyiségben még csak 12% volt a válogatottan gyűjtött és elszállított szemét, 2020-ra a szelektív hulladékgyűjtés aránya már elérte a 34%-ot.

A szintén a környezetet szennyező üvegházhatású gázok kibocsátását tekintve Magyarország 1985-ben még erősen szennyező országnak számított, onnantól azonban folyamatos javulás indult, így szerencsére az uniós átlag alatti a káros kibocsátásunk. Az üvegházhatású gázok kibocsátása hazánkban a háztartásokban mérhető legmagasabb szinten, ami érthető, hiszen ebbe a teljes lakosság beleszámít, ez a terület 24,3%-át adja a káros kibocsátásoknak. A sorban a második a feldolgozó ipar 18,3, a harmadik az energia ipar 14,4%-kal.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek