2 évnél régebbi cikk

Nem vitte el a szemetet a Depónia - mi történhetett?
·ZöldDepónia·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Nem vitte el a szemetet a Depónia - mi történhetett?
·ZöldDepónia·Utolsó frissítés: undefined

Van, hogy hiába készítjük ki a kukát időben a szemétszállítási napra, végül mégsem viszi el a hulladékot a Depónia. Ez nagyon gyakran nem a szolgáltató hibája, de akkor mi történhet?

"A családi házas övezetekben a problémát gyakran a szabálytalanul parkoló autók okozzák, a szemeteskocsi egyszerűen nem tud behajtani az adott utcába" - mondta el Polónyi Dóra a Depónia Nonprofit Kft. PR vezetője, kiemelve, hogy történt már olyan baleset is, hogy a parkoló autót kikerülő hulladékszállító az út melletti csatornába csúszott. Ekkor végül csak a katasztrófavédelem segítségével lehetett kimenteni a hulladékszállító járművet.

Az sem ritka, hogy egész utca válik megközelíthetetlenné egy-egy, az útra nagyon belógó autó miatt, de előfordult már az is, hogy az kereszteződések közvetlen közelében parkoló járművektől a szemeteskocsi már befordulni sem tudott az utcába.

KRESZ 40.§ (5) D.) alapján tilos megállni a körforgalmú úton, útkereszteződésben és az úttestek széleinek metszéspontjától számított 5 méter távolságon belül, ha a közúti jelzésből más nem következik;

A szabálytalanul parkoló autók nemcsak a családi házas övezetekben, hanem a lakótelepeken is okoznak problémákat: ugyancsak gyakori jelenség, hogy az edénytároló ketrec előtt állnak meg, és így nem lehet biztonságosan elmozdítani az edényeket.

"Ilyenkor a járaton dolgozó személyzet megpróbálja megkeresni az útban lévő gépjármű tulajdonosát, ám ha ez nem sikerül, akkor tovább kell haladniuk" - erősítette meg Polónyi Dóra. A központ felé jelzik azt, hogy adott helyszínen és adott időpontban elmaradt az ürítés, továbbá az akadályozó autó típusát is. Ilyenkor rendszerint ugyanazon a napon, de egy későbbi időpontban visszatérnek, és még egyszer megkísérlik az elmaradt edények ürítését.

A szabálytalanul parkoló autók mellett további akadályoztató tényező lehet például villanyoszlopcsere, esetleg csőtörés miatti javítási munkálatok, illetve bármilyen szolgáltatói karbantartás az érintett terülten. Ezek közül pedig legtöbbször útfelújítási munkálatok okozzák, hogy a járatterv felborul. Természetesen ezekben az esetekben csak a felújítási munkák megkezdése előtt lehet üríteni a kukák, és ez rendszerint sokkal korábbi időpont, mint az megszokott. Ilyenkor azokat az edényeket, amelyeket nem helyeztek ki reggel 6 óráig, nem tudja üríteni a Depónia.

Téli időszakban az időjárási körülmények miatt fordulhat elő az, hogy egy-egy útszakasz megközelíthetetlenné válik, esetleg az edényekbe belefagy a hulladék, amit balesetvédelmi okokból nem tudnak kiszedni a Depónia munkatársai. 

Mit tegyünk, ha nem vitték el a hulladékot?

Mindenképpen jelezzük a Depónia Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatán a problémát. Ha a kukaürítés elmaradása nem a mi hibánkból történt, akkor a következő szállítási napon a hulladékgyűjtő edény mellé helyezett bármilyen zsákból elviszik a többlethulladékot. Ha azonban mi hibáztunk, túlsúlyos volt a kukánk, esetleg nem megfelelő hulladékot tettünk bele, vagy nem időben helyeztük ki, nincs lehetőség arra, hogy a járat visszaforduljon és visszamenjen a hulladékért. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek