2 évnél régebbi cikk

5 dolog, amit érdemes átgondolni, mielőtt kisállatot vállalunk
·Életmódállatok·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pexels/Chevanon Photography
5 dolog, amit érdemes átgondolni, mielőtt kisállatot vállalunk
·Életmódállatok·Utolsó frissítés: undefined

Megfelelően gondoskodni egy kisállatról nem egyszerű feladat, de nagyon is megéri. Az a tekintet, ami visszanéz ránk, felelősségteljes gazdára, szinte felbecsülhetetlen. Ezeket a pontokat betartva könnyedén kifogástalan gazdivá válhatunk.

Örökbefogadás > vásárlás

Manapság sajnos egyre több kóbor kutya szomorkodik az utcákon. A menhelyek kivétel nélkül dugig vannak szerethető, árva állatokkal. Gondoljunk csak bele, mennyivel több örömet okozunk azzal, ha örökbe fogadunk egy kis érző lelket, aki régóta hányatott sorsú és csak egy biztos pontra vágyik az életében.

Persze magunkhoz fogadhatunk szaporított (és horribilis összegekért árult) kisállatot, de találunk fajtatiszta kutyusokat menhelyen is. Ma már léteznek kifejezett fajták mentésére szervezett egyesületek.

Időbeosztás

Az időbeosztás sarkalatos pontja a felelősségteljes állattartásnak. Ki kell alakítanunk egy olyan koncepciót, amely nemcsak, hogy egészséges és tartható kedvencünk számára, de elősegíti a fejlődésben is. Fontos, hogy hozzászoktassuk a saját napi rutinunkhoz, felvegye a ritmust velünk. Így tudunk igazán kiegyensúlyozott életet élni velük együtt, amely mindkét – vagy több – fél számára megfelelő.

Ahogy nekünk embereknek is van egy biológiai óránk, amely be lett kalibrálva valahogy, úgy az állatoknak is szüksége van egy rendszerre. Nem mindegy, mikor kapják a reggelit, mikor mennek ki először reggel az udvarra elintézni az „ügyeket”.

Étel + kiegészítők

Nem szorul túl sok magyarázatra ez a pont sem – legalábbis az eleje biztosan. Etetnünk kell állatunkat napi szinten, hiszen ő nem tudja ellátni és kiszolgálni saját magát. Ő nem tud a Kik újságban keresgélni vagy online rendelés feladni, pedig tudja mi a kedvenc falatja. Teljesen ránk van utalva. Rajtunk múlik, van-e friss víz kitéve vagy kapott-e vacsorát. Ha kedvencünknek bármiféle ételallergiája, intoleranciája van, a tápok, konzervek és egyéb falatok ára megemelkedhet, így ezt mindenképp bele kell kalkulálni.

Ha pedig nincs semmiféle problémája, a különleges falatok vásárlása ekkor is elkerülhetetlen. A jutalomfalatok szinte minden állat tanítása során fontos szerepet játszanak, sokkal könnyebben megjegyzik a parancsszavakat.

Orvosi kezelések + kozmetikus

Ezek bizony rendszeres kiadások, amelyekkel számolnunk kell, ha szeretnénk gazdik lenni. Orvoshoz időszakosan járnunk kell vele, hiszen vannak rutinvizsgálatok, többnyire megelőzés céljából. Ha pedig baj van, ne halogassuk azonnal felkeresni az állatorvost! Meglehetősen költségesek tudnak lenni a kezelések, de a gazdivá válás magába foglalja azt is, hogy az ilyen és ehhez hasonlóan váratlan kiadásokat tudjuk biztosítani.

Egy életre szól!

Egy állat birtoklása, nevelése és gondozása bizony nem pár hétre, hónapra szól. Ha hörcsögöt, tengerimalacot vagy egyéb hasonló rágcsálót választ az ember kiskedvencének, ők is több évig eléldegélnek. Tehát jól gondoljuk át, van-e és lesz-e elegendő kapacitásunk arra, hogy gondját viseljük.

Többek között ezért sem jó ötlet ünnepre élő állatot ajándékozni. Például húsvétra nyuszit, vagy karácsonyra kiskutyát. Annak ellenére, hogy ez egy kedves gesztus, mégiscsak élőlényekről van szó, akik teljes mértékben gazdájukra vannak utalva. Tőlük függ, milyen életminőséget garantálnak nekik. Ha meg akarunk lepni valakit egy állattal, válasszunk inkább egy aranyos plüssállatot az élő helyett. Sokszor arra sem tudunk eléggé vigyázni…:)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek