2 évnél régebbi cikk

Kulturális központot alakítanak ki a fehérvári Akóts-malomban
Kulturális központot alakítanak ki a fehérvári Akóts-malomban

Műtermet, alkotóműhely és a művésztelep működtetésére alkalmas infrastruktúra lesz a székesfehérvári Akóts-malomban - jelentette be Cser-Palkovics András polgármester a 4. Székesfehérvári Művésztelep tárlatának megnyitóján.

A Pelikán Galériában tartott megnyitón a polgármester kiemelte, hogy az Akóts-malom épületébe tervezett műterem, alkotóműhely, valamint a művésztelep működtetésére alkalmas infrastruktúra kialakítását  a pandémia megállította, de a felújítás nem marad el.

Amint rendelkezésre állnak a pénzügyi források, elkezdik a munkálatokat. A kezdeményezéssel a város alkotóinak köszönhetően élet költözik majd az Akóts-malomba, és egyfajta kulturális központ alakulhat ki a helyszínen.

Az Akóts-malom Székesfehérvár iparos múltjának emléke, amelyet az 1880-as évek második felében épített egy Mann nevű téglagyáros. A gőzmalmot 1907-ben vette meg a város közéletében is jelentős szerepet vállaló Akóts János. 1918-ban épült fel a háromszintes épületben az Európában máig egyedülálló favázas szerkezetű gőzhengermalom és az épület alsó szintjén Ganz típusú hengerszékekkel a hengerpad. Külön érdekessége a létesítménynek, hogy búzamosógép az országban egyedül már csak itt található. Sokáig molnárképzés folyt a gőzmalomban, az ingatlan vagyonkezelését az illetékes minisztérium illetve a Szent István Szakközépiskola vette át.

2012-ben azonban megszűnt a molnárképzés, a malmot bezárták, de csak 2019-ben került vissza a vagyonkezelésből a tulajdonos önkormányzathoz. Ebben az „átmeneti” időben az önkormányzat saját forrásból gondoskodott a már a Királysori lakóházakat is veszélyeztető rágcsálók irtásáról, az udvar gyomtalanításáról és a külső terek rendben tartásról.

Borítókép: Kiss László
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek