2 évnél régebbi cikk

A fehérvári Dévay Márk 13. lett az arzachenai világkupán
·Egészségsport·Utolsó frissítés: undefined
A fehérvári Dévay Márk 13. lett az arzachenai világkupán
·Egészségsport·Utolsó frissítés: undefined

Rendkívül erős mezőnyben versenyzett Dévay Márk az arzachenai sprint távú világkupa futamon. A székesfehérvári fiatalember végül a 13. helyen végzett.

Olaszországban, Arzachenában rendezték meg a World Triathlon soron következő Világkupa Futamát, mely egyben olimpiai pontszerző versenynek is számított. A viadalon részt vett Dévay Márk is, aki édesapjával (aki egyben edzője is) érkezett a szardíniai településre, hogy értékes pontokat gyűjtsön.

A 61 fős férfi mezőnyben ott volt a kétszeres olimpiai bajnok, Alistair Brownlee és öccse, az olimpiai második és harmadik helyezett Jonathan is. A mezőny tehát rendkívül erős volt, ahogyan a terep is alapos próbára tette a versenyzőket.

A 750 méteres úszást Márk nyerte, aki jóval a többiek előtt, elsőnek jött ki a vízből - ezzel is bizonyította profi nyíltvízi úszás tudását. Ebből adódott, hogy egyedül kezdte meg a második számot, a kerékpározást.

Kicsivel később Jonathan Brownlee másodmagával utolért és így kezdtük meg az első közel 20%-os emelkedőt” – emlékezett vissza, majd folytatta: „Fölfelé felért ránk egy több mint húsz fős csoport, majd huszonnyolc főre duzzadt a vezető boly.”

devay_mark.jpg

A verseny híres nehéz kerékpáros pályájáról, ahol 17%-os emelkedőt kellett teljesíteni három körben. Az út 20 km-es volt, az ereszkedés pedig 80 km/órával történt erős oldalszélben, ami miatt a székesfehérvári sportolónak párszor korrigálnia is kellett, mert a szél megfújta a kerekeit. A hőmérő higanyszála mindeközben 25-28 fokot mutatott.

Azt hiszem, a kerékpáros sebesség-választásomat nem mondhatom a legjobbnak, mert 39-25 volt a legkönnyebb áttételem” – mesélte.„A második depózást követően indultunk el futni. Én pár hellyel hátrébb mentem ki, mint ahogyan szerettem volna, úgyhogy sietve kezdtem feljebb jutni. Az első körben tíz helyet mentem fel. Próbáltam tartani a helyet, de négyen sprinteltünk érte és volt, aki gyorsabb volt. Összességében örülök az eredménynek.”

És elégedett is lehet, hiszen kiegyensúlyozott versenyzéssel tíz helyet hozott be a futáson és végül a 13. helyen ért a célba.

Ezzel több helyet lépett előre a világranglistán. A következő versenye a brit olimpikonok szülővárosában, Leedsben lesz: a legmagasabb kategóriás WTS olimpiai távú triatlon versenyt holnap rendezik meg.

Borítókép: Dévay Márk Facebook-oldala
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek