2 évnél régebbi cikk

Székesfehérváron is terjed a veszélyes növény, ami mindent kiirt maga körül és a betonon is áttör
·Zöldnövény·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Juhász Szilvia
Székesfehérváron is terjed a veszélyes növény, ami mindent kiirt maga körül és a betonon is áttör
·Zöldnövény·Utolsó frissítés: undefined

A japánból behozott keserűfűnek nálunk nincsen természetes ellensége, Fehérváron már 20 helyen biztosan azonosították, de családi házaknál is terjedhet. Angliában hitelt sem adnak a bankok olyan ingatlanra, amelynek a közelében nő.

Székesfehérváron is terjed a japánkeserűfű, a Sóstói Természetvédelmi Területen például a területet fenntartó természetvédelmi csoport tagjai két naponta kaszálnak, hogy kordában tartsák. Ám ez is csak felületi kezelés, és a szinte kiirthatatlan növény mindent kipusztít maga körül, a betonon, házak falán is áttör, és komposztálást is túléli.

Mostanáig 20 helyen biztosan azonosították Székesfehérváron: többek között a Zone Park melletti régi téglagyár területén is burjánzik, de a Fiskális úton, az Aszalvölgyi árok mentén, valamint a Széchényi úti csatorna partján is terjed.

"Több családi ház kertjében is láttam már. A tulajdonosok rendszerint nem is tudják, mivel állnak szemben" – meséli a székesfehérvári Juhász Szilvia, aki először a 2005-ben vásárolt telkén szembesült a növénnyel, és aki nemcsak komoly ismeretanyagot gyűjtött össze, de Facebook-csoportot is létrehozott, hogy mind több emberrel megismertesse ezt - ahogy hívja - UFO-növényt, és segítséget nyújtson azoknak, akik harcot vívnak vele.

vargacsatornapart_japankeserufu.jpg

De mi az a japánkeserűfű?

A 19. században Japánból először Nagy-Britanniába, onnan Észak-Amerikába került dísznövényként. Rendkívül káros és invazív növény, ami a legkisebb gyökérmaradványból is újra agresszíven elszaporodik, minden más növényzetet kiszorít, ingatlanokban, utakban, hidakban, természetben felmérhetetlen károkat okoz. A növény 2/3-a a gyökérzetből áll, és akár 3 méter mélyen is lenyúlhat.

A vágás, nyírás, ásás és gyomirtózás, különösen a növekedési időszak elejétől a közepéig ritkán vezet eredményre, gyakran még stimulálja is a koronagyökér vagy a rizómák alvó rügyeinek feléledését.

fallopia_japonica.jpg

Mindenhol ott van már

Természetes ellenség hiányában nálunk páratlan agresszióval terjed, ráadásul olyan sűrű, hogy minden más növényt kiszorít. Irtása csak rendkívüli kitartással lehetséges, és gyakran jelentős időráfordítást és anyagi terhet jelent. Ha nem tudjuk, hogy mivel állunk szemben, mielőtt észbe kapunk, hatalmas károkat okozhat.

Magyarországon - talán éppen az információ hiánya miatt - még nem veszik komolyan, pedig számos országban már a tiltott növények listáján áll, sőt van, ahol kártérítést kaphatunk, ha a szomszéd átengedi. Angliában a bankok nem adnak kölcsönt a japánkeserűfűvel fertőzött ingatlanokra, és 2 év börtönnel vagy 2 millió forintnyi bírsággal sújtható, aki terjedni hagyja.

japankeserufu_szekesfehervar.jpg

Hogyan lehet kiirtani?

Rossz hír, hogy a növény kiirtása nagyon nehéz. Juhász Szilvia ehhez kapcsolódóan is hasznos tanácsokat gyűjtött össze.

Gyakorlatilag nem működik:

  • egyszerűen kiásni, vágni, tépkedni (serkenti a növekedést, terjeszti)
  • egyszerűen lepermetezni (a gyökér túl erős)
  • egyszerűen letakarni, lebetonozni (felnyomja)
  • komposztálni (túléli, szaporítja)
  • leégetni (nincs hatással a gyökérzetre)
  • elégetni (túlélheti)

Szilvia tapasztalatai alapján biztos megoldás a japánkeserűfű eltávolítására szakosodott cég megbízása lehet, ám Magyarországon jelenleg egyetlen ilyenről tud. Nekiállhatunk mi is a műveletnek, vagyis a 3-5 éven keresztül történő módszeres, glifozátos permetezésnek vagy injektálásnak, ami nem egyszerű és komolyan felkészülést, odafigyelést igényel.

Egy biztos, hogy a mi kertünkben is nő, ne kezdjük el kikapálgatni vagy felszedni, mert csak erősebb növekedésre bírjuk!

Érdemes a fent is említett Facebook-csoportban segítséget kérni, vagy információt gyűjteni, ugyanis ott több esettanulmány is posztolásra került, van köztük olyan, ahol sikerrel járt a módszeres irtás. 

A következő videón remekül látszik, ahogy az aszfalton is megállíthatatlanul tör át a növény:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek