Fair29 °C
2021. június 20. vasárnap Rafael
Menü
Házhozszállítás

Gyűrűs napfogyatkozás lesz csütörtökön

Gyűrűs napfogyatkozás lesz csütörtökön
Gyűrűs napfogyatkozás (Fotó: pixabay.com/Owen )

Magyarországról azonban csak részleges napfogyatkozás látható majd.

A gyűrűs napfogyatkozás június 10-én Kanada északi részén, Grönlandon, Szibériában és a Távol-Keleten lesz megfigyelhető majd a maga teljességében, itthon részleges napfogyatkozással kell beérnünk.

Gyűrűs napfogyatkozás, amikor a holdkorong a teljes árnyéksávjában nem tudja egészen eltakarni a napot, és egy látványos fénygyűrű marad a sötét holdperem körül.

A Magyarországról látható részleges napfogyatkozás szabad szemmel is jól megfigyelhető lesz. Ahogy az időkép.hu írja, a jelenség nagyobb mértékben az ország északi részén lesz érzékelhető, kisebb mértékben pedig a déli tájakon fogja kitakarni a hol a napot.

A fogyatkozás Sopronban 11 óra 55 perc 08 másodperckor kezdődik, maximuma 12 óra 39 perc 49 másodperckor lesz, és 13 óra 25 perc 23 másodperckor fejeződik be. Budapesten 12 óra 04 perc 40 másodperckor kezdődik az égi jelenség, maximuma 12 óra 45 perc 42 másodperckor lesz, és 13 óra 27 perc 11 másodperckor ér véget. Miskolcon pedig a fővárosi időpontokhoz képes 4-5 perccel később lesz megfigyelhető a jelenség.

A jelenlegi időjárás-előrejelzések azt mutatják, hogy csütörtökön nem valószínű zárt felhőtakaró hazánk felett, így az ország több pontjától is megfigyelhetjük a jelenséget. Ugyanakkor felhívják arra is figyelmet, hogy vigyázzunk szemünk épségére: szabad szemmel semmiképpen se nézzünk a napba, használjunk napfogyatkozás-szemüveget vagy hegesztőszemüveget, mert a házi megoldások látáskárosodást okozhatnak.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

 • Ma van Apák napja
  Ma van Apák napja
 • Foci EB: Egy-egyes döntetlen a Franciák ellen
  Foci EB: Egy-egyes döntetlen a Franciák ellen
 • Már szabadon utazhatnak Horvátországba a magyarok
  Már szabadon utazhatnak Horvátországba a magyarok
 • A hétvégén is folytatódik itthon a koronavírus elleni oltás
  A hétvégén is folytatódik itthon a koronavírus elleni oltás

A hét sztorija

Eseménynaptár