3 évnél régebbi cikk

Erre figyelj, ha vízi járművel közlekedsz a Velencei-tavon
·KözlekedésVelencei-tó·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
police.hu
Erre figyelj, ha vízi járművel közlekedsz a Velencei-tavon
·KözlekedésVelencei-tó·Utolsó frissítés: undefined

Egyre többen vannak a vitorlások, szörfösök és egyéb vízi sportot űzők a Velencei-tavon. A vízirendőrök közleményt adtak ki, mire figyeljünk, hogy elkerüljük a baleseteket.

Még csak pár napja van hivatalosan nyár, de igazán jó időt még nem tapasztaltunk az évben. Azonban most már joggal számíthatunk a melegre és a napsütésre. Amint ez az időszak beköszönt, a Gárdonyi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vízi körzeti megbízottjai is éberebben szolgálják és védik a turisztikai idényben arra látogatókat.

Az egyre nagyobb számban megjelenő vitorlások, szörfösök és egyéb vízi sportot kedvelők, valamint fürdőzők a rendőrségnek a munkáját és felelősségét is növelik.

A vízirendőrök elengedhetetlen eszköze a szolgálati kisgéphajó, így ha ön is hasonló közlekedési eszközt választ a Velencei-tavon, érdemes néhány jogszabállyal tisztában lenni a balesetek elkerülése érdekében:

Amennyiben a gépi meghajtású, vagy vitorlával hajtott vízi jármű testhossza a 6,2 métert, illetve a motorteljesítménye a 4 kilowattot (Velencei-tó esetében csak elektromos meghajtás), vagy névleges vitorlafelülete a 10 négyzetmétert (vitorlás csónak) meghaladja, az csak vezetői engedéllyel vezethető.

A vitorlával hajtott, és nem gépi meghajtású csónakot a 14. életévét betöltött, úszni tudó, a vezetésben kellő gyakorlattal rendelkező személy vezetheti, aki ismeri a vízi közlekedési szabályokat és az adott vízterület sajátosságait.

A vezetői engedélyhez nem kötött, gépi meghajtású csónakot 17. életévét betöltött személy vezethet.

Ha több személy tartózkodik a csónakban, indulás előtt 16 éven felüli vezetőt kell kijelölni.

A vezető felelős a vízi járműben tartózkodó személyek és a vízi jármű biztonságáért, a vízi közlekedés szabályainak megtartásáért.

A csónakban tartózkodó, úszni nem tudó, és a 14 éven aluli személyek kötelesek mentő mellényt viselni!

A csónakból indulás előtt ki kell merni a vizet.

(Forrás: police.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek