1 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Folkjuniális, Nemzeti Emlékhelyek Napja, Velencei-tavi Fesztivál, Emlékparki Nyár és P.Mobil
·Programokhétvége·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Fehérvári programok a hétvégére: Folkjuniális, Nemzeti Emlékhelyek Napja, Velencei-tavi Fesztivál, Emlékparki Nyár és P.Mobil
·Programokhétvége·Utolsó frissítés: undefined

2021 eddigi legmelegebb hétvégéjén többek között kilátogathattok a Folkjuniálisra, részt vehettek a Nemzeti Emlékhelyek Napja alkalmából szervezett régészeti eseményeken, lazulhattok a Velencei-tavi Fesztiválon, vagy bulizhattok a P.Mobil koncertjén.

Baba: Babahordozós séta, piknik és vásár
Mikor?: Június 18-19., péntek-szombat
Hol?: Csónakázó-tó

A babahordozás ismertetése és népszerűsítése, valamint a kötődő neveléshez kapcsolódó alapvető információk is szóba kerülnek majd a Székesfehérvári Babahordozó Klub hétvégi eseményein. Június 18-án, pénteken 9 órakor indul egy hordozós séta a Csónakázó-tó körül, majd egy jóhangulatú piknik keretében beszélgethetnek a hordozásról és kisgyermekgondozásról a résztvevők.

A programsorozat másnap, június 19-én, szombaton hordozók és kézműves termékek vásárával folytatódik. Az Erzsébet utca 20. szám alatt 9:30-tól várják az érdeklődőket.

Fesztivál: Velencei-tavi Fesztivál
Mikor?: Június 18-20., péntek-vasárnap
Hol?: Kápolnásnyék

Az idei évben június 18-tól 20-ig a Velencei-tónál rendezik meg a különleges fesztivált, amely a kultúrát, a sportot és a természet szépségeit ötvözi.
A háromnapos rendezvénysorozat a minőségi kultúra, a testmozgás és a természet szépségeinek összekapcsolásával mindent megvalósít, amiért élni érdemes és jó: egészség, művelődés és szépség. A teljes programot itt és itt találjátok.

Fesztivál: Emlékparki Nyár
Mikor?: Június 18-augusztus 19.
Hol?: Katonai Emlékpark Pákozd

Idén június 18-tól augusztus 19-ig tart a Emlékparki Nyár, amely a KEMPP és a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének rendezvénysorozata.

Felvezető programként június 18-án, pénteken 18 órakor nyitják meg Könyv István János simontornyai grafikus és felesége, Könyvné Szabó Éva bőrműves népi iparművész közös kiállítását. Az Emlékparki Nyár megnyitója június 25-én, pénteken 17.30 órakor kezdődik, ahol a köszöntők után fellép a Honvéd Férfikar. Június 27-én, vasárnap Szent László ünnepére készül a KEMPP, lesz megemlékezés, ökumenikus istentisztelet és kihirdetik a Szent László-nyomában című Kárpát-medencei gyermekrajz-pályázat eredményeit.

Júliusban hadihajó modellek kiállítása, Kertai Zalán festőművész tárlata, Tolcsvay Béla énekmondó ünnepi estje, irodalmi est, katonadal- és nótaest szerepel a programban, majd augusztusban lesz fotókiállítás, a Hungarikum együttes koncertje, végül augusztus 18-án Halmay Tivadar festőművész tárlatával zárul a programsorozat.

A belépés ingyenes, a beltéri programok esetében védettségi igazolványt kérnek a szervezők.

Koncert: P.Mobil 
Mikor?: Június 18., péntek 21:00
Hol?: Fezen Klub

A hétvégén egy igazán retrokoncertnek lehettek szem és fültanúi, ugyanis szombaton a Fezen Klubban lép fel a legendás P.Mobil, amely banda számos örömteli pillanatot okozott rajongóinak az elmúlt több mint ötven évben. Az 1969-ben alapult P.Mobil (akkor még Gesarol néven) főleg hard rockban utazik, történetük során pedig számtalan tagcserén és névváltásokon ment keresztül. Szinte minden évben újdonsággal léptek színpadra, ennek és zúzós bulijaiknak köszönhetően az együttes az 1970-1980-as években a magyar könnyűzenei élet egyik meghatározójává vált.

Fesztivál: Folkjuniális
Mikor?: Június 19., szombat 9:00
Hol?: Szárazréti és Feketehegyi Közösségi Ház és Szabadtéri Színpad

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskolával (ARAMI) közösen rendez Folkjuniálist 2021. június 19-én, szombaton 9 órától a Közösségi Központ - Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvar szabadtéri színpadán és kertjében. Az eseményen rendezi meg hagyományos évzáró gálaműsorát az ARAMI: az iskola csoportjai - a Guba, a Dödölle, a Derce, a Kókonya, a Keszőce, a Pulutyka és a Junior csoport - két előadást is tartanak 10- és 11:30-kor, a Galiba zenekar kíséretével.

A 20 óráig tartó programokat 20:30-tól ingyenes kertmozi követi: a közönség a Made in Italy című angol-olasz vígjátékot láthatja a szezonnyitó kertmoziban.

Mozi: Gyerünk a moziba be!
Mikor?: Június 19., szombat 10:00
Hol?: Barátság mozi

A Barátság mozi gépházába és filmtárába is bekukkanthatnak a kíváncsiak a Gyerünk a moziba be! című eseményen. Megmutatják, hogyan működik és mire képes a digitális vetítőgép, illetve miként jutnak el a filmek napjainkban a filmszínházakba, köztük a város művészmozijába. Megtudhatjuk továbbá, miből készül a filmvászon és miért homorú, hány erősítő szükséges a teljes mozit betöltő térhatású hanghoz, és miért van a gépházban még mindig egy hagyományos vetítőgép is.

A backstage-ben zajló foglalkozást Györfi Péter és Balog Gábor vezetik. A program 10 órakor kezdődik, jelentkezni a Barátság mozi weboldalán lehet.

Kultúra: Nemzeti Emlékhelyek Napja
Mikor?: Június 20., vasárnap
Hol?: Nemzeti Emlékhely

 

Fehérváron az Emlékhelyek Napja történelmi kalandjátékkal indul, amely során rendhagyó módon nyerhettek bepillantást az I. Mátyás által elrendelt, a Királyi Bazilikán folyó építkezés rejtelmeibe. Lehetőség nyílik megismerkedni a templom utolsó építési fázisával, belecsöppenve egy középkori műhely mindennapi miliőjébe.

A múzeumpedagógiai foglalkozások mellett aztán újra összecsap a világos és a sötét sereg a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen: az Emlékhelyek napján, június 20-án, vasárnap 10 és 15 órakor a Székesfehérvári SzC I. István Technikum 35 diákja száz négyzetméteres sakktáblán mutatja be élő sakkjátszma formájában a középkori Magyarország egyik kiemelkedő ütközetét, az 1278. augusztus 26-án lezajlott morvamezei csatát.

Ezeken kívül természetesen egész nap színes programokkal várják az érdeklődőket a Nemzeti Emlékhelyhez. A teljes műsort ide kattintva leshetitek meg.

Mozi: Hang nélkül 2.
Mikor?: Június 17-től
Hol?: Cinema City Alba

A Hang nélkül első felvonása igencsak különlegesre, így jogosan várta a nagyérdemű a második rész bemutatóját, amelyet a koronavírus miatt addig húztak-vontak, hogy már szerintem sokan el is felejtették a létezését. Szerencsére a mozik nem, így a nagy nyitás után nem sokkal máris műsorra tűzték az Emily Blunt főszereplésével készült produkciót, így aki egy igazán zseniális filmre kíváncsi, az bátran ugorjon be a Hang nélkül 2.-re.

A sztori szerint az otthonukban történt halálos eseményeket követően az Abbott családnak a külvilág borzalmaival kell szembesülnie, miközben tovább küzdenek a túlélésért - persze mindezt a legnagyobb csendben. Miután arra kényszerülnek, hogy nekivágjanak az ismeretlennek, gyorsan ráeszmélnek, hogy nem csak a hangra vadászó szörnyek jelentenek fenyegetést a homokösvényen túl...

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek