2 évnél régebbi cikk

5 szúnyogriasztó növény
·Életmódszúnyog·Utolsó frissítés: undefined
5 szúnyogriasztó növény
·Életmódszúnyog·Utolsó frissítés: undefined

Imádjuk a nyarat és az esti a kertben ücsörgést, de az ilyenkor támadó szúnyogokat már kevésbé. Íme 5 olyan növény, amelyet viszont a kellemetlen vérszívók nem kedvelnek.

Meleg nyárestéken nincs is jobb, mint kezünkben egy pohár hideg frissítővel kiülni a szabadba. Kivéve, ha nincs időnk belekortyolni sem abba a hideg frissítőbe, mert véget nem érő szélmalomharcot kell vívnunk a rendületlenül támadó szúnyogokkal.

Ha nem kedveljük különösebben a testfelületre fújható, szúnyogriasztó spray-ket, érdemes olyan növényekkel körülvennünk magunkat, amelyeket viszont a vérszívók kerülnek el.

Összegyűjtöttünk 5 olyan növényt, amely - elvileg - szúnyogriasztó illatú, és akár cserépben is nevelhetjük őket.  

Rozmaring

Erős, jellegzetes illatát csak mi szeretjük, a szúnyogok inkább kerülik, így jó megoldás lehet. Ami fontos, hogy fiatalon nem téltűrő, ha ősszel a kertben felejtjük, az utóbbi évek zimankós telei biztos, hogy végeznek vele. 

Ültessük kaspóba, vagy eleinte alaposan bugyoláljuk be a mínuszok beköszöntével!

A rozmaring amellett, hogy szúnyogriasztó hatású, meglehetősen finom fűszernövény, szóval két legyet, vagyis szúnyogot üthetünk egy csapásra vele. 

Kapcsolódó
Vizsgaidőszakban, stresszhelyzetekben vedd elő a rozmaringot - illóolaját szagolgasd, teáját iszogasd

A rozmaring az egyik legnépszerűbb fűszernövény, gyógyító hatásairól már a középkorban is több feljegyzés született. A néphagyomány szerint a házasság egyik legfontosabb pillérét, a pár egymás iránti hűségét jelképezi. A menyasszonynak a koszorújába fonták, a vőlegénynek pedig a kabátja hajtókájába tűzték.

Citromfű

A citromfű legalább olyan sokoldalú gyógynövény, mint a rozmaring, ráadásul téltűrő, így akár a szabadba is ültethetjük. Egy dologra figyeljünk csak: ha kicsit is jól érzi magát - márpedig neki nem kell sok hozzá -, rendületlenül szaporodik és nehezen tudjuk kordában tartani.

A szúnyogűző hatása mellett használjuk ki remek ízét is, akár abba a kellemes frissítőbe tépve leveleiből: nyugtató, lazító hatású, így ha mégis ránk téved néhány szúnyog, legalább könnyebben viseljük. 

Macskamenta

A macskák imádják, a szúnyogok kevésbé - kertünknek pedig kimondottan izgalmas dísze lehet. A helyigénye nagyobb, cserébe viszont szinte mindent körülményt bír, és ha virágzás után visszavágjuk, még egyszer gyönyörködhetünk lila virágaiban.

A macskamenta nemcsak szúnyogriasztó, de a kert dísze

wikipedia.org

Eukaliptusz

Hazánk téli klímájával nincsen jó barátságban az eukaliptusz, viszont dézsába ültetve jó szolgálatot tehet a vérszívók elleni harcban. Nem mellesleg igencsak jól mutat, és szinte minden stílusú környezetbe beleillik.

Levelei kivonatával sebeket, keléseket kezelnek, emellett közismert fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású is az eukaliptusz.

Bazsalikom

A bazsalikom pozitív tulajdonságairól hosszú listát lehet készíteni, az egyik pont pedig ezen a listán szúnyogriasztó hatása.

Nem téltűrő, így érdemes cserépbe ültetni vagy ősszel egy-két tövet felszedni, és télen a meleg szobában átteleltetni.

Kapcsolódó
Kínai bazsalikom: dísznövény, gyógynövény, fűszer és zöldség is egyben

A kínai bazsalikomot Európában sokáig dísznövénynek nevelték, a kínai, koreai, indiai és japán gyógyászatban pedig már évezredekkel ezelőtt használták meghűlés ellen, a köhögés csillapítására, allergia észlelésekor, görcsoldásra, szülési fájdalmak enyhítésére, az emésztés javítására. A magjából nyert olaj a festékiparegyik alapanyaga, a lenolajhoz hasonlóan is hasznosítja több iparág, a belőle készült szappan pedig enyhíti a viszketést.

Borítókép: wikipédia.org
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek