10 hónapnál régebbi cikk

Nyugat-nílusi láz: Fejérben is regisztráltak megbetegedést, érdemes védekezni a szúnyogcsípés ellen
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay/PublicDomainPictures
Nyugat-nílusi láz: Fejérben is regisztráltak megbetegedést, érdemes védekezni a szúnyogcsípés ellen

A szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi láz magyarországi megjelenése miatt a szúnyogcsípések megelőzésére és a szúnyogok elleni védekezésre kéri a lakosságot a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében a központ azt közölte: az előző héten diagnosztizált esetekkel együtt a nyugat-nílusi láz miatti, idén nyilvántartott megbetegedések száma 15-re emelkedett (14 magyarországi és 1 „importált”).

A betegek nagy része 60 évesnél idősebb, többségüknél idegrendszeri tünetek miatt végezték el a nyugat-nílusi láz kimutatására irányuló vizsgálatokat. Budapestről és hét vármegye területéről diagnosztizálták a 14 magyarországi beteget: a fővároson kívül Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna vármegyéből.

A nyugat-nílusi vírussal fertőzött emberek többsége tünetmentes, másoknál enyhe, influenzaszerű tünetek jelentkeznek, amelyek többnyire 3-6 nap alatt maguktól gyógyulnak.  A központ felhívta a figyelmet arra:

bár az ázsiai tigrisszúnyog képes terjeszteni a nyugat-nílusi lázat is, annak elsődleges terjesztői leginkább a Magyarországon honos szúnyogok. Az NNGYK emiatt arra kéri a lakosságot, hogy védekezzenek a szúnyogcsípések ellen.

A csípésnek kitett bőrfelületeket hossz ujjú ruhával lehet védeni, a szabadban érdemes hasznáni bőrre kenhető, fújható rovarriasztó szereket, illetve szúnyogriasztó spirált vagy lámpaolajat. A zárt térben a legfontosabb rovarhálók felszerelése a nyílászárókra, ez biztos, hosszú távú és vegyszermentes megoldást jelent. Ha szúnyogok jutottak a lakásba, szúnyogirtó párologtatóval vagy aeroszollal irthatjuk őket - áll a közleményben.

Kiemelten fontosnak nevezték, hogy szüntessük meg a kertben, udvaron lévő vízgyűjtőket, mert ezekben a szúnyogok országszerte képesek szaporodni. A közleményben kitértek arra: a fertőzés a szúnyogcsípéssel emberről emberre nem terjed, de szervdonációval és vérátömlesztéssel átadható. Ennek megakadályozása érdekében a diagnosztizált fertőzések környezetében a véradást korlátozzák.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek